Szinte hihetetlen, de nemsokára végre tényleg megjelenik a Black Myth: Wukong, aminek az eddig látottak (és hallottak) alapján bérelt helye van az év legjobb játékai között – persze azért csak várjuk ki a végét, hiszen számos ígéretes cím okozott már méretes csalódást. Mivel a soulslike elemekben bővelkedő akció-RPG a nagy becsben tartott kínai regény, a Nyugati utazás alapján készült, nem mellesleg a fejlesztést végző Game Science is a szóban forgó országból származik, úgy gondoltuk, hogy mintegy bemelegítés gyanánt összeszedünk néhány olyan alkotást, amit a kínai kultúra és mitológia inspirált, vagy esetleg a helyszín miatt kapcsolódik Kelet-Ázsia szívéhez.

black-myth-wukong-kina.jpg

Jade Empire

Mi mással is kezdhetnénk egy ilyen listát, ha nem a szebb napokat is látott BioWare méltatlanul elfeledett gyöngyszemével, ami már a Mass Effect előtt is valós idejű harcrendszert kínált, eltávolodva ezzel a csapatra jellemző időmegállítós szisztémától. Az eredetileg 2005-ben, Xboxra megjelent (2007-ben PC-re is befutott) Jade Empire a címadó Jáde Birodalomba kalauzolta azokat a szerepjáték-kedvelőket, akiknek elegük lett a sablonos fantasy és sci-fi helyszínekből, az ősi kínai mitológia számos elemét felvonultató világ pedig pillanatok alatt el is varázsolta különleges élményre vágyókat. Mindehhez nem csupán az akkori szemmel nézve csodás látvány, de az ismert harcművészeteken alapuló csihi-puhik és az ügyesen integrált filozófiai alapvetések is hozzájárultak, a BioWare-hez méltó történetről és karakterekről már nem is beszélve. Nagy kár, hogy végül soha nem kapott folytatást ez a remekmű, hiszen óriási potenciál rejlett ebben a világban.

jade-empire.jpg

Gujian 3

Felsorolásunk következő állomása nem egy különösebben ismert program (pláne idehaza), ám a témája és a körítése miatt mindenképp megérdemli, hogy említést tegyünk róla. Az Aurogon Shanghai Gujian-szériájának harmadik felvonása ugyanis a fikciókkal átszőtt ókori Kínában játszódik, ahogy a főellenfelek megalkotásához is a keleti mitológiát hívták segítségül a fejlesztők, a bejárható terület egy részét pedig valós történelmi helyszínek ihlették – és akkor még csak szóba sem került a ruházat és a konyhaművészet. Jól látható tehát, hogy egy minden téren autentikus ARPG-vel állunk szemben, üröm viszont az örömben, hogy az angol fordítás sajnos nem mindig van a helyzet magaslatán, így helyenként azért megtörhet a varázs – bár a Steam értékeléseket elnézve ez nem igazán tudta kizökkenteni az embereket.

gujian-3.jpg

The Rewinder

Hogy ne csupán 3D-ben pompázó produkciók szerepeljenek a listán, egy valódi pixel art gyöngyszemet is belevettünk a szórásba, melynek már a leírásában is kihangsúlyozták az alkotók, hogy a kínai folklór adta az alapjait. A The Rewinderben az utolsó ismert Rewinder, Yun felett kell átvennünk az irányítást, aki főállásban beszélget a szellemekkel annak érdekében, hogy segítsen nekik visszatalálni a túlvilágra, ráadásul az emberek emlékeibe is gond nélkül bebocsátást nyerhet. A rejtvényekben gazdag kaland egy pixelekbe oltott festményként is felfogható, így amellett hogy hangulatos, rendkívül jól is néz ki, ennélfogva pedig mindenkinek ajánlott, aki fogékony erre a stílusra. Ha pedig valaki esetleg nem biztos a dolgában, az ingyenesen elérhető demónak hála könnyedén meggyőződhet arról, neki való-e a program.

the-rewinder.jpg

Wo Long: Fallen Dynasty

A Nioh- és a Ninja Gaiden-szériával már bizonyított Team Ninja tavaly megjelent soulslike-ja leginkább amiatt maradt meg az emberek emlékezetében, mert olyan nehézre sikeredett a legelső főellenfél, hogy az alkotóknak még egy javítótapaszt is ki kellett adniuk a népharag elcsendesítése érdekében. A Wo Long: Fallen Dynasty ettől függetlenül a zsáner jobban sikerült darabjai közé sorolható, ehhez pedig nemcsak a látványos harcrendszer, de a körítés is nagyban hozzájárult. Az akció-RPG a magyarul A három királyság regényes története címen ismert, 14. századi regényt veszi alapul, a Han-dinasztia végnapjaiba repítve el a kihívásra vágyó rajongókat – persze a csapat csavart egyet a már ismert történeten, méghozzá egy titokzatos, emberfeletti képességeket biztosító elixír segítségével. Noha a felhasználókat valamivel jobban megosztotta a Wo Long: Fallen Dynasty, mint a szakmabelieket (80 ponton áll a játék a Metacritic oldalán), azért így is bőven megérhet egy próbát a műfaj kedvelőinek – pláne, hogy a Game Pass kínálatában is elérhető.

wo-long-fallen-dynasty.jpg

Sleeping Dogs

Láttátok jönni, ugye? Egy kínai kultúrával és helyszínekkel kapcsolatos felsorolás lényegében semmit sem érne az egyik (ha nem A) legjobbnak tartott GTA klón, a Sleeping Dogs nélkül, bár ezt a pejoratívnak hangzó jelzőt akár nyugodtan idézőjelbe is tehetjük. A 2016-ban bezárt United Front Games ugyanis egyáltalán nem érte be annyival, hogy szolgai módon lemásolja a Rockstar Games házi feladatát, ehelyett inkább az Arkham-trilógiát idéző közelharcra helyezte a hangsúlyt, a történetet pedig jó néhány árnyalattal sötétebb színekkel festette meg, mint a sandbox műfaj legismertebb csapata. Ehhez jön még hozzá, hogy gengszter vagy maffiózó helyett ezúttal egy beépített rendőrt, nevezetesen Wei Shent kellett terelgetnünk Hongkong elképesztő alapossággal lemodellezett utcáin, és ha már szóba került a kalandok színtere: az említett város (pontosabban különleges közgazdasági terület) olyan szinten képes volt berántani az embert a vibráló színeivel és a nyüzsgő utcáival, hogy arra azóta sem nagyon láttunk példát. Nem véletlen tehát, hogy az eredetileg 2012-ben megjelent open worldöt sokan még a Grand Theft Auto-szériánál is többre tartják, éppen ezért végtelenül szomorú, hogy már soha nem fogjuk megtudni, milyen lett volna a folytatás.

sleeping-dogs.jpg

Reméljük, hogy ezzel a kis összeállítással sikerült titeket a Black Myth: Wukong irányába terelni, ám ha esetleg további bemelegítésre lenne szükségetek, akad még néhány olyan opusz, ami belefért volna a csokorba. Példának okáért minden idők egyik legismertebb (és egyben legsikeresebb) kínai játéka, a számos platformon elérhető Genshin Impact is sokat merít a szülőhazája kultúrájából, de a rengeteg epizódot megélt Dynasty Warriors-sorozatnak sem kellett a szomszédba mennie ihletért, mivel a Wo Long: Fallen Dynastyhez hasonlóan nagy kanállal merít A három királyság regényes történetéből. Végezetül pedig a szintén az ARPG műfajban induló Xuan Yuan Sword 7, valamint a városépítők szerelmeseit megszólító Emperor: Rise of the Middle Kingdom is megérhet egy misét, ha valaki 100%-osan rá akar hangolódni a nyár (egyik) leginkább várt játékára.