Daniel Jacob Radcliffe 1989. július 23-án született Hammersmith-ben, Londonban. Ha szóba kerül a neve, akkor a legtöbben azonnal Harry Potterrel hozzák összefüggésbe, holott Radcliffe már legalább 10 éve levetkőzte ezt a karaktert és azóta nagyon sok remek filmben játszott. A kicsi Daniel már ötéves kora óta színésznek akart állni, azonban a szülei nem igazán támogatták ebben. 1999-ben a BBC David Copperfield adaptációjában viszont végre megmutathatta, hogy mit tud. Radcliffe – sok más kortársához hasonlóan – gyerekszínészként kezdte, és ha nem jön Chris Columbus filmrendező, akkor talán soha nem ismerte volna meg ennyi ember a nevét. Columbus egy színházi előadás során figyelt fel a kisfiúra, és azonnal érezte, hogy ő lesz a tökéletes választás a Harry Potter és a bölcsek köve főszereplőjének. A színész később elmondta, hogy 1 millió fontot keresett az első Harry Potter-filmmel, a siker pedig úgy robogott végig rajta, mint egy gyorsvonat. Érdekesség, hogy nem ez volt az első találkozása a Varázslóvilággal. Nyolcévesen már nekikezdett elolvasni az első Potter-kötetet, azonban nem tudta befejezni (meg tudom érteni, nekem 10 évesen is nagyon masszív olvasmány volt), viszont mikor megkapta a szerepet, szépen befejezte a könyv kiolvasását.

pott2.png

A Daniel Radcliffe, Rupert Grint és Emma Watson alkotta trió lett a franchise magja, és a három színésznek egyedülálló kihívásokkal kellett szembenéznie, amikor gyerekszínészként Hollywood körforgásába kerültek. A Bustle magazinnak adott interjúban Rupert Grint kijelentette, hogy a Harry Potterben való szereplés teljesen összemosódott a való személyiségével. "A filmekben eggyé olvadtunk. A végére már önmagamat játszottam. A határok elmosódtak" – árulta el a színész. Grint mégis nevetve hozzátette, hogy ettől függetlenül érez némi hálát a szerepért. "Válaszolok rá, ha valaki Ronnak szólít. Ez a második nevem." Azt is elárulta, hogy rengeteg munkájuk volt: amikor épp nem forgattak, akkor a világot járták interjúkat adva és reklámozva az éppen aktuális részt. "Forgattunk egész évben, aztán a maradék időben promóztunk. Elég fullasztó volt" – mondta. Daniel Radcliffe ellenben nem igazán mesélt a forgatások árnyoldalairól és a mai napig igyekszik a legkellemesebb pillanatokra visszaemlékezni. Az viszont biztos, hogy a kontaktlencse nem tartozott ezek közé. Harry-nek ugyanis a könyvekben zöld a szeme, míg Danielnek kék. A casting során megpróbáltak zöld kontaktlencsét betenni neki, ám kiderült, hogy ettől csak begyullad a szeme, így végül az ötletet elvetették és J. K. Rowling beleegyezésével maradhatott a kék szem.

hp1.jpg

2002-ben jött a Harry Potter és a Titkok Kamrája, ami még nagyobb siker lett. Ezután viszont Chris Columbus átadta a stafétát, és a helyére érkező Alfonso Cuarón egy sokkal sötétebb, horrorisztikusabb filmet tett le az asztalra. A Harry Potter és az azkabani fogoly (ami könyvben Daniel mai napig kedvence) érezhetően vízválasztó volt a franchise-ban, egyúttal a színészek karrierjében is. A nézők szeme láttára kezdtek felnőni és ez hozta magával a komolyabb szerepeket is. A Tűz Serlege és a Főnix Rendje után jött a 2007-es Fiúk a parton, amiben Atlasz szerepében láthattuk a tehetséges színészt. Ezután David Yates átvette a stafétát és az utolsó három Harry Potter-film már az ő nevéhez köthető. A Félvér Herceg még nem ütött akkorát, de a kétrészesre bontott Halál ereklyéi végleg bebizonyította, hogy Daniel Radcliffe-nek van keresnivalója Hollywoodban. Ekkorra viszont már 2011-et írtunk. 10 év telt el a Harry Potter és a bölcsek köve óta, a világ pedig összekötötte Radcliffe nevét Potteréval. Akármerre járt, biztos, hogy valaki odalépett hozzá és megkérdezte, hogy hol van a jellegzetes szemüvege, vagy mutassa már meg a sebhelyet a homlokán. És mit tehet egy színész, ha beskatulyázzák? Megpróbál kitörni. Daniel 2012-ben kísérletet is tett erre A fekete ruhás nő című horrorfilmmel, amely mind a mai napig az egyik legjobb gótikus-horror, ami készült. A Susan Hill regényéből készült film tele van jobbnál-jobb ijesztgetésekkel, de hiába az eltérő műfaj, Radcliffe itt még nem tudott végérvényesen kitörni a Harry Potter szerepkörből.

wom1.jpg

Az Öld meg kedveseid és a Szarvak azonban már sokkal hatásosabbak lettek. Utóbbi ráadásul egy R-rated, azaz idehaza 18 éven felülieknek szánt korhatár-besorolással mozikba küldött horror volt, amivel a színész meg akarta mutatni a világnak, hogy ő ilyesmiket is bevállal. Sőt, nemcsak az indie-horrorok műfaja felé kanyarodott el, hanem a művészfilmek felé is. A 2016-os Az ember, aki mindent tudott például egy olyan filmje, amiben egy oszló hullát alakít, akivel Paul Dano karaktere összetalálkozik és utána elválaszthatatlan barátok lesznek. A Daniel Kwan és Daniel Scheinert által írt és rendezett filmben Radcliffe úgy is emlékezeteset alkotott, hogy egyébként meg sem szólalt. Következő nagy dobása a 2017-es Dzsungel volt, amiben túl kellett élnie az Amazóniai esőerdők szívében. Ezt követte a Talpig fegyverben, ami egy nagyon őrült, de egyben piszok vicces akciófilm. Tavaly két filmje is megjelent: Az elveszett város és a Weird: Az Al Yankovic Sztori, amiben a többszörös Grammy-díjas amerikai zenészt alakította. Feltűnt különféle sorozatokban (sokszor csak a hangját adta egy-egy karakternek) és persze a színházi életet sem hagyta a háta mögött.

weird2.jpg

2008-ban tudatta a világgal, hogy olyasféle neurológiai rendellenességgel küzd, ami motorikus mozgászavarral jár – például egyszer csak képtelen tovább írni egy levelet. A hirtelen jött siker hatására ő is az alkohol felé fordult, ám 2010-ben végleg felhagyott az ivással, ugyanis ekkor már érezte, hogy kezd ránőni az életére. Jacob Gershon álnéven korábban több verset és rövid novellákat publikált, szabadidejében pedig Sex Pistols-t, Nick Cave & The Bad Seeds-et és Red Hot Chili Peppers-t hallgat. Érdekesség, hogy saját bevallása szerint soha nem olvassa el a filmjeiről szóló kritikákat – Woody Allen pontosan ugyanezt teszi. Érdemes megnézni, hogy a Harry Potter-filmek sztárjainak milyen szépen ívelt felfelé a karrierje az elmúlt évek során, de talán a legnagyobb sikereket (kritikailag mindenképp) éppen az a színész érte el, aki csak mellékszerepet kapott a franchise egyik részében – Robert Pattinsonról van szó. Az viszont tény, hogy szorosan mögötte ott van a népszerűségi listák élén Daniel Radcliffe, aki bármikor képes meglepni az embert. Vagy bevállal valami totálisan eltérő műfajban mozgó filmet, vagy szinkronhangként megjelenik a Rick és Morty-ban – nála sosem lehet tudni. Radcliffe a korosztályának kiemelkedő, tehetséges színésze, aki már jóideje levetkőzte a Harry Potter-karaktert. Boldog születésnapot neki!