Az Indiana Jones és a sors tárcsája ismét a rivaldafénybe állította Harrison Ford-ot, aki éppen a mai napon ünnepli 81. születésnapját. Ford 1942. július 13-án, egy hétfői napon született Chicagóban, Illinois államban. Bár az édesanyja sokat szerepelt különféle rádiójátékokban és édesapja is kacérkodott korábban a színészettel, a fiatal Harrison mégis teljesen más irányba akart elmenni. A középiskolában sportkommentátorként tevékenykedett a suli rádiójában, ami annyira bejött neki, hogy 1964-ben Los Angeles-be utazott, hogy rádiós bemondó legyen. Ez végül nem jött össze, de ha már úgyis ott volt az Angyalok városában, akkor egy valamit mindenképp ki akart próbálni: a filmek világát. Statisztának szerződött és 1966-ban meg is kapta első szerepét az Agyafúrt kasszafúró című filmben. Ez egy annyira kis szerep volt, hogy még a nevét sem tüntették fel a stáblistán. 1967-ben szerepet kapott A gyilkolás ideje című westernben, ami már kicsit komolyabb film volt a karrierjében, de még ez sem hozta meg számára azt a nagy áttörést, amiben reménykedett, mikor először betette a lábát Los Angeles-be. Jelentéktelennek érezte azokat a szerepeket, amiket kiosztottak neki és többször megfordult a fejében, hogy inkább felhagy a színészettel.

ford2.jpg

Éppen emiatt tanult ki egy rendes szakmát is és szegődött el ácsmesternek. Az érdekesebb rész az, hogy miként. Ugyanis ehhez nem végzett el semmiféle iskolát, a mesterséget könyvekből sajátította el és egy üresen álló házban gyakorolt hétről-hétre. Munkája révén jutott el George Lucas otthonába is, ahol aztán összebarátkozott a neves rendezővel. Szó szót követett és Ford addig nyaggatta Lucas-t, amíg az végre adott neki egy szerepet az American Graffiti-ben – csakhogy ez sem hozta meg a sikert. Bár a film felkapott lett, nem nyíltak meg Ford előtt Hollywood arany-kapui, viszont legalább a film producere, Francis Ford Coppola felfigyelt a tehetséges fiatal színészre és bejuttatta néhány általa rendezett produkcióba (az Apokalipszis most-ban is így kaphatott mellékszerepet). Néhány eseménytelen, kisebb szerepekben bővelkedő év következett, majd eljött 1976 és vele a Csillagok háborúja castingja. Lucas fejében eleinte meg sem fordult Harrison Ford, mint lehetséges jelölt, csakhogy Fred Roos rendező rábeszélte barátját, hogy adjon egy esélyt a pasasnak, hadd mutassa meg, mit tud Han Solo szerepében. Lucas megadta az esélyt, a többi pedig már történelem. Harrison Ford végre beléphetett a legnagyobb sztárok közé – az arany-kapuk kinyíltak.

71ce6t.jpg

De Han Solo karaktere hiába szerepelt több Csillagok háborúja filmben is, Ford mindenképp el akarta kerülni, hogy beskatulyázzák. Szerencsére ebben George Lucas remek partnernek bizonyult, hiszen épp barátjával, Steven Spielberggel találtak ki egy teljesen új filmötletet, amiben egy macsó archeológus bejárja a világot és visszaszerez olyan ereklyéket, amik mind a múzeumhoz tartoznak. Az 1981-es Az elveszett frigyláda fosztogatói újabb lehetőséget adott Fordnak arra, hogy megcsillogtassa színészi tudását, bár első körben nem őt, hanem Tom Selleck-et akarták a főszerepbe. Selleck végül a Magnum című sorozat miatt nem vállalta a szereplést, de ez pont kapóra jött Fordnak. Indiana Jones karakterével egy újabb filmes ikon született, akit ma már elképzelni sem tudunk poros kalapja, gyűrött ingje és kisfiús félmosolya nélkül. Bár a Csillagok háborújával is hatalmasat kaszált, kellett Indiana Jones karaktere a színésznek, hogy még népszerűbbé válhasson. A klasszikus kalandfilmes műfajt sokkal többen, sokkal könnyebben fogadták be annak idején, így Harrison Ford nemcsak a sci-fi rajongók, de az átlagos mozinézők nagy kedvencévé is vált. Meg persze a bulvárlapok kedvencévé is, ugyanis életében háromszor nősült (Calista Flockharttal 2010 óta vannak együtt) és a Melissa Mathisonnal való válásától hónapokig visszhangzott Hollywood.

ford3.jpg

Természetesen ahogy a karrierje elkezdett felfelé ívelni, rögvest számos ajánlatot kapott neves filmstúdióktól és még nevesebb rendezőktől. Ridley Scottal dolgozott a Szárnyas fejvadászban és Roman Polanskival az Őrületben, de karrierje a 2000-es években is tovább robogott. Robert Zemeckis nagyszerű thrillere, a Temetetlen múlt például egy olyan film volt, ahol egy egészen új arcát mutathatta meg. 2008-ban visszatért a korosodó Indy szerepében az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága című produkcióban, ahol több kaszkadőrjelenetet maga vállalt be, csak hogy bemutasson középső ujjal mindazoknak, akik szerint már kiöregedett a kalandos életű régészprofesszor szerepéből. Magánpilóta-engedélyt is szerzett, így lényegében bármikor bepattanhat egy repülőgép pilótafülkéjébe és valószínűleg fel is tudna szállni vele. 2022-ben élete első sorozatszerepében tűnt fel az 1923-ban, amelyet Taylor Sheridan rendezett. Ez a neo-western egy sokkal komolyabb, drámaibb teljesítményt kívánt meg a benne szereplő színészektől és színésznőktől, de Ford nem okozott csalódást: remekül hozta karakterét, a sokat megélt Jacob Dutton-t.

harrison-ford.jpg

Valószínűleg akkor is vígan élne élete végéig kellő mennyiségű vagyonnal és dicsőséggel a háta mögött, ha mától egyetlen filmszerepet sem vállalna el. Azonban akadnak olyan szerepek, amiket visszautasított és később megbánta, hogy ezt tette. A legfájóbb pont talán a 2005-os Sziriana, ami George Clooney számára Golden Globe- és Oscar-díjat hozott – holott a szerepet először Fordnak ajánlották fel. Kevesen tudják, hogy eredetileg ő lett volna Dr. Alan Grant a Jurassic Park-ban, ám ezt is lepasszolta és így végül Sam Neil került a helyére. Az 1985-ös A kis szemtanú című filmért egy évvel később Oscar-díjra jelölték, ám ezt végül nem kapta meg (William Hurt vitte el előle), viszont – és ez már abszolút személyes vélemény – Harrison Ford sosem hajtott arra, hogy alakításait díjesővel jutalmazzák. Bár akadnak komolyabb alakításai, két legikonikusabb szerepe (Han Solo és Indy) a legjobb példák arra, hogy Ford inkább csak szórakoztatni szeretné a közönséget és nem ámulatba ejteni, esetleg megsiratni a lenyűgöző színészi alakításával. Mondhatjuk azt is, hogy ő még egy igazi régi vágású, klasszikus értelemben vett filmsztár Hollywoodban, aki bőven megelégszik azzal, ha egy-egy új filmjével képes mosolyt csalni az emberek arcára. Isten éltesse Harrison Ford-ot!

Képek forrása: TIME, IMDB, Esquire