Ha nem is 2022 volt a legjobb évjárat a videójáték-történelemben (ezért a titulusért máig 2004 és 2007 verseng egymással), azért bőven akadtak emlékezetes, sőt mérföldkőnek tekinthető alkotások. Az eddigi információk alapján pedig eléggé úgy fest, hogy 2023 tovább viszi azt a bizonyos stafétabotot. Számos olyan cím jelenik meg idén is, ami mögött egy prominens stúdió áll, legyen az teljesen új IP, vagy egy nagy múltú sorozat következő felvonása. Panasz pedig a műfaji sokszínűséget sem nagyon érheti, hiszen akad a kosárban horror (nem is egy!), FPS, szerepjáték, stratégia, verekedős és nyílt világú cím is – a szinte biztosra vehető meglepetések pedig könnyen tovább bővíthetik a palettát. Az elmúlt években megtanulhattuk, hogy a megjelenési dátum már egyáltalán nem tekinthető szentírásnak (sőt, a Cyberpunk 2077 még azt is bebizonyította, hogy az aranylemez sem garancia), első körben mi mégis azon címeket szedtük listába, melyek érkezését már napra pontosan felvéshetjük a naptárba. Ettől függetlenül a „tervezett” szócskát tessék azért odaképzelni minden egyes dátum elé. Ennek fényében következzenek hát azok a 2023-as nagyágyúk, melyeket tűkön ülve vár a közösség nagyrésze.

Forspoken

  • Kiadó: Square Enix
  • Fejlesztő: Luminous Productions
  • Megjelenés: 2023. 01. 24.
  • Platform: PC, PlayStation 5

Egy igazi erődemonstrációval indul az év, Frey Holland kalandjával ugyanis nem titkoltan az volt a japán fejlesztők célja, hogy megmutassák, mire is képes a Sony jelen generációs gépe – legyen szó a nyers erőről, vagy a DualSense kontrollerben rejlő lehetőségekről. Emellett persze a Forspoken nem felejt el játék lenni, hiszen Athia képében kapunk egy hatalmas és változatos nyílt világot, számtalan egyedi (és persze látványos) varázslatot, rengeteg lehetőséget arra, hogy bebarangoljuk ezt az eddig nem látott vidéket, valamint történet is akad. Annak minősége ugyan egyelőre kérdéses, ahogy a karakterekről is csak a megjelenés után tudunk érdemben véleményt mondani, de ha ezen szegmenseknek csak félig sikerül felnőniük a tényleges játékmenethez, akkor már elmondható, hogy 2023 egy ígéretes új IP-t adott nekünk.

forspoken.jpg

Dead Space Remake

  • Kiadó:Electronic Arts
  • Fejlesztő: Motive
  • Megjelenés: 2023. 01. 27.
  • Platform: PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S

Hamarosan eddig nem látott formában léphetünk újra a USG Ishimura fedélzetére, a Motive eddigi legnagyobb vállalkozása ugyanis nem más, mint a megboldogult Visceral Games (akkori nevén EA Redwood Shores) 2008-as klasszikusának, a Dead Space-nek a teljeskörű felújítása. Az alapoktól felépített remake pedig nem csupán azok számára hat majd friss élményként, akiknek kimaradt az eredeti, a fejlesztők ugyanis gondoskodtak róla, hogy a régi motorosoknak is legördüljön néhány izzadtságcsepp a homlokán, miközben a bányászhajó nekromorfoktól hemzsegő folyosóit róják. A korhoz illő prezentációról a DICE Frostbite motorja gondoskodik, ahogy ennek hála többé töltőképernyők sem lesznek. Új helyszínek és mechanikák viszont igen, emellett pedig a főhős, Isaac Clarke is kilép a néma levente szerepéből. Biztos alapokra építkezik a csapat, így valaminek nagyon félre kell mennie ahhoz, hogy pár hét múlva ne egy instant klasszikust köszönthessünk, amelynek jó eséllyel sikerül majd kiküszöbölnie a The Callisto Protocol által ejtett csorbát.

deadspace.jpg

Hogwarts Legacy

  • Kiadó:Warner Bros. Games
  • Fejlesztő: Avalanche Software
  • Megjelenés: 2023. 02. 10. (PlayStation 4, Xbox One: 2023. 04. 04, NS: 2023. 07. 25.)
  • Platform: PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch

Ugyan a J. K. Rowling körül kialakult botrány kissé beárnyékolta az Avalanche Software milliók által várt játékát (egyesek odáig mentek, hogy transzfóbnak nyilvánítottak mindenkit, aki megveszi), de ez abból a szempontból irreleváns, hogy az eddig látottak alapján a Hogwarts Legacy nemcsak a legjobb Harry Potter-univerzumban játszódó alkotás, de az év egyik legkiemelkedőbb darabja is lehet. Az 1800-as évekbeli Roxfortot (és annak környékét) teljes egészében bejárhatjuk majd az általunk készített karakterrel, miközben nemcsak a tanulmányainkra kell figyelmet fordítanunk, de a varázsvilág sorsa is a mi kezünkben van. Bájitalkotyvasztás, mágia, harc, felfedezés, repkedés különleges állatok hátán – mindez egy olyan RPG-ben, amely minden idők egyik legnépszerűbb fantasy univerzumára épül. Hát kívánhat rajongó ennél többet?

hogwarts.jpg

Atomic Heart

  • Kiadó: Focus Entertainment
  • Fejlesztő: Mundfish
  • Megjelenés: 2023. 02. 21.
  • Platform: PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S, PlayStation 4, Xbox One

Számtalanszor elhalasztották már a „szovjet Bioshock” jelzővel is illetett Atomic Heart megjelenését, de úgy fest, jövő hónapban végre kezünk közé vehetjük a Mundfish retrofuturisztikus FPS-ét, amely nagykanállal merít a szürrealizmusból is. A játék premisszája, miszerint egy utópisztikus Szovjetunióban él együtt az emberiség az általa teremtett robotokkal, hamar kisiklik, így a P-3 nevű ügynökre hárul a feladat, hogy kiderítse, mi áll a katasztrófa hátterében. Az Atomic Heart igazából le sem tagadhatná, hogy játékmenet terén Ken Levine mesterműve jelentette az ihletet, hiszen a harcrendszer itt is a fegyverek és a képességek megfelelő kombinációjára alapul, szépen kitapasztalva, hogy melyik ellenféltípus mire érzékeny. Szembenállókból pedig akad pár, kezdve a gyilkos robotoktól a szintén nem túl barátságos mutánsokig, miközben többnyire a kifejezetten egyedi környezet is ellenünk dolgozik. Egyelőre minden adott hozzá, hogy egy kiváló FPS szülessen, remélhetőleg sikerül beváltania a hozzá fűzött reményeket.

atomicheart.jpg

Company of Heroes 3

  • Kiadó: Sega
  • Fejlesztő: Relic Entertainment
  • Megjelenés: 2023. 02. 23. (PlayStation 5, Xbox Series X/S: 2023)
  • Platform: PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S

A második világháború mediterrán hadszínterére kalauzol minket a méltán népszerű sorozat harmadik felvonása, a Relic pedig egy minden eddiginél autentikusabb élményt ígér, amiről nemcsak az Essence Engine segítségével életre keltett fantasztikus látvány, de az új rétegeket felvonultató taktikai játékmenet is gondoskodik. A két történeti szál is gyökeresen eltér egymástól, az észak-afrikai kampány állítólag egy klasszikus egyjátékos élmény lesz (hasonlóan a korábbi játékokhoz), míg az olasz kampány inkább egy Total War-epizódra hajaz. A terepeket ezúttal teljesen szabadon bejárhatjuk, a játékmenetnek pedig fontos részét képezik a domborzati viszonyok, ami különösen a hegyvidéken jelenthet stratégiai előnyt – vagy épp hátrányt. A változatosságot hivatottak szolgálni az egymástól gyökeresen eltérő haderők is, hiszen, míg például a Német Afrika-hadtest gépesített és mozgékony, addig az Egyesült Államok hadereje agresszív és alkalmazkodó. Nagyon úgy fest tehát, hogy a Company of Heroes 3 nem hoz szégyent az elődeire, és egy minden ízében remek RTS üti majd a markunkat.

companyofheroes3.jpg

Wo Long: Fallen Dynasty

  • Kiadó: Koei Techmo
  • Fejlesztő: Team Ninja
  • Megjelenés: 2023. 03. 03.
  • Platform: PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S, PlayStation 4, Xbox One

Ha azokat a legjobban sikerült soulslike játékokat keressük, amelyeket nem a FromSoftware készített, akkor nem kell tovább mennünk a Nioh első és második részénél – nem csoda hát, hogy a Team Ninja marad a kaptafánál, és azok alapjaira húzza fel legújabb játékát, a kései Han dinasztia korába kalauzoló Wo Long: Fallen Dynasty-t. A Három Királyság dark fantasy verziója számos veszélyt és kihívást rejt, melyeken a minden eddiginél sokrétűbb (ezúttal végre ugorhatunk is) mozgáskultúrával kerekedhetünk felül, bevetve a kínai harcművészeteken alapuló arzenált vagy épp az elmaradhatatlan mágiát. A mitológia ihlette szörnyek és a neves hadurak elleni összecsapások még a stúdió előző munkáinál is dinamikusabbnak ígérkeznek, a pályákat pedig szabadabban járhatjuk be, mint eddig valaha – persze csak óvatosan a kalandozással, a Moral Rankingnek nevezett mechanika miatt ugyanis előbb a rangban alattunk álló ellenfeleket kell legyőznünk ahhoz, hogy kellően erősek legyünk a későbbi kihívásokhoz.

wolongfallendynasty.jpg

Skull and Bones

  • Kiadó: Ubisoft
  • Fejlesztő: Ubisoft Singapore
  • Megjelenés: 2023. 03. 09.
  • Platform: PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S

A fejlesztői pokol szinte minden bugyrát megjárta már az Assassin’s Creed 4: Black Flag témájából sarjadt Skull and Bones, amelyben a tengerek legrettegettebb kalózává válhatunk – ennek eléréséhez persze tenni kell. Az már előzetesen kiderült, hogy a játék története amolyan kontextusként szolgál csupán, a hangsúly – jó live-service címhez méltó módon – a fejlődésen lesz, amit az Infamy-szintünk növelésével tudunk elérni, ezáltal jutva egyre jobb felszereléshez. Koncepciójából adódóan a játékidő nagy részét a nyílt vízen töltjük, éppen ezért hajónk testreszabása kulcsfontosságú szerepet játszik (lényegében az utolsó deszkáig megváltoztathatunk rajta mindent), ugyanakkor a szárazföld sem fogja égetni a talpunkat, hiszen némi kincskeresés, vagy a különböző frakciókkal történő interakció miatt bármikor kiköthetünk a különböző szigeteken. Reméljük, hogy a sok csúsztatás és változtatás végül nem megy a minőség rovására.

skullandbones.jpg

Star Wars Jedi: Survivor

  • Kiadó: Electronic Arts
  • Fejlesztő: Respawn
  • Megjelenés: 2023. 03. 17.
  • Platform: PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S

Sok időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy kapjunk egy valóban jó Star Wars-játékot az EA-től, de megérte, a 2019-ben megjelent Fallen Order ugyanis, bár nem lett tökéletes, nagyszerűen ültette a világ legnépszerűbb sci-fi univerzumát egy soulslike alapokon nyugvó játékmenetbe. Cal Kestis pedig márciusban visszatér, és az ifjú tanoncból tapasztalt Jedi lovag lett, aki nem csupán új harci technikákkal képes felvenni a harcot ellenfeleivel, de megtanult például lőni is. A történetet egyelőre homály fedi (nagyon helyesen!), az előzetesek alapján viszont egy jóval komorabb sztorira számíthatunk, ami a korszak miatt egyébként nem is csoda. Új barátok és ellenségek sora vár ránk a kaland során, miközben eddig nem látott bolygókat látogathatunk meg, a metroidvania-szerűen felépített pályák titkait pedig olyan eszközök segítségével tudjuk felfedni, mint például a csáklya – de emellett akár élőlények segítségével is utazhatunk.

starwars.jpg

Resident Evil 4 Remake

  • Kiadó: Capcom
  • Fejlesztő: Capcom
  • Megjelenés: 2023. 03. 24.
  • Platform: PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S, PlayStation 4

A Capcomnak kifejezetten bejött a korábbi Resident Evil-epizódok teljeskörű felújítása, olyannyira, hogy a második rész konkrétan a 2019-es esztendő egyik legjobban sikerült játéka lett. A minden szempontból paradigmaváltó, sokak szerint legjobban sikerült negyedik fejezet is hasonló ráncfelvarráson esett át, a végeredmény pedig (az eddigi videók alapján legalábbis) egyszerre hat nosztalgikusnak és újszerűnek. A nyilvánvaló grafikai különbség mellett ugyanis hangulatban és játékmenetben is számos újítás várható, ahogy a történetbe is belenyúltak a fejlesztők. A kiindulópont persze maradt, tehát Leon S. Kennedy-nek továbbra is az elnök lányát kell kimentenie egy spanyolországi faluból, amelyről aztán hamar kiderül, hogy szörnyű titkot rejt. A hangsúly pedig, bár továbbra is az akción van, a körítés ezúttal jóval horrorisztikusabb, így azoknak is erősen ajánlott vétel a felújítás, akik már betéve ismerik az eredetit.

residentevil4.jpg

Dead Island 2

  • Kiadó: Deep Silver
  • Fejlesztő: Dambuster Studios
  • Megjelenés: 2023. 04. 28.
  • Platform: PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S, PlayStation 4, Xbox One

Még a fent említett kalózos cím fejlesztése sem annyira „kalandos”, mint a már számos fejlesztőcsapatott látott Dead Island 2-é, amit úgy fest, végül a Dambuster Studios fog befejezni. A koncepció persze mit sem változott a bejelentés óta: zombikat kell kaszabolnunk a milliónyi felvehető/legyártható alkalmatosság egyikével, lehetőleg barátainkkal az oldalunkon, hiszen a hangsúly – elődeihez hasonlóan – ezúttal is a kooperatív élményen van. Az önmagát egy percig sem komolyanvevő mókának Los Angeles napsütötte városa ad otthont, ami annak fényében elég furcsa döntés, hogy kvázi értelmét veszti a cím, abból a szempontból viszont nagyszerű választás, hogy így nem csupán hangulatos, de változatos homokozót is kapunk. Az i-re a pontot a ’80-as évek horrorfilmjeit idéző körítés teszi fel, így ha a készítőknek sikerül beváltani az ígéreteket, akkor tavasszal egy prémium minőségű bűnös élvezet üti a markunkat.

deadisland2.jpg

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

  • Kiadó: Nintendo
  • Fejlesztő: Nintendo EPD
  • Megjelenés: 2023. 05. 12.
  • Platform: Nintendo Switch

Egyelőre sajnos vajmi keveset tudni a Nintendo idei nagyágyújáról, aminek még a címére is csak szeptemberben derült fény. Az viszont tény, hogy a 2017-ben megjelent The Legend of Zelda: Breath of the Wild mind a mai napig a nyílt világú játékok alfája és omegája, így talán joggal gondolhatjuk, hogy erős idei felhozatal ide vagy oda, a májusban érkező Tears of the Kingdom személyében is egy Év játéka aspiránst tisztelhetünk. Link ezúttal Hyrule hatalmas vidéke mellett már magát az eget is meghódítja, mi pedig kíváncsian várjuk, hogy ezzel miképp fog megbirkózni a Switch egyre inkább korosodó hardvere.

zelda.jpg

Suicide Squad: Kill the Justice League

  • Kiadó: Warner Bros. Games
  • Fejlesztő: Rocksteady Studios
  • Megjelenés: 2023. 05. 26.
  • Platform: PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S

Az Arkham-széria jobban sikerült epizódjait (Asylum, City, Knight) jegyző Rocksteady Studios nemigen tud elszakadni a DC univerzumától, hiszen a csapat legújabb játéka is a jól ismert képregényeket veszi alapul, igaz, „némileg” változtatva a formulán. A szuperhősök ugyanis ezúttal a rosszfiúk szerepében tetszelegnek, köszönhetően a jól ismert gonosz, Brainiac ténykedéseinek, aki uralma alá hajtotta a teljes Igazság Ligáját. Egy illusztris társaságra hárul tehát a feladat, hogy elejét vegye a (még nagyobb) katasztrófának, az Öngyilkos Osztag tagjai pedig (a maguk sajátos módján) meg is próbálnak eleget tenni a kérésnek. Deadshot, Harley Quinn, King Shark és Captain Boomerang egyaránt egyedi képességekkel rendelkezik, így garantált, hogy nem csupán a harcok, de Metropolis nyílt világának felfedezése is merőben más élményt nyújt majd, attól függően, hogy melyik bűnözővel indulunk csatába. A londoni székhelyű csapatra jellemző erős narratíva és prezentáció valószínűleg itt is visszaköszön, így mi látatlanban is megszavazzuk a bizalmat a hosszú évek óta készülő játéknak.

suicide-squad.jpg

Street Fighter 6

  • Kiadó: Capcom
  • Fejlesztő: Capcom
  • Megjelenés: 2023. 06. 02.
  • Platform: PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S, PlayStation 4, Xbox One

A Resident Evil 4 mellett a Capcom idei másik nagyágyúja egyértelműen a Street Fighter 6, a méltán népszerű verekedős széria legújabb felvonása ugyanis számos újítással érkezik, és már a saját karakter megalkotása is egy külön minijátékként fogható fel. A létrehozott avatárral aztán a szabadon bejárható Metro City-ben vehetünk részt különféle eseményeken – ez a szegmens lényegében a World Tour névre keresztelt kampányt takarja. Persze a már jól ismert karakterek zöme is visszatér, összesen 18 harcossal indul ugyanis a játék, a csapathoz pedig később újabb arcok csatlakoznak majd a DLC-k formájában. Emellett játékmód is bőven akad, a fent említett kampány mellett ugyanis ott a Fighting Ground, ami a klasszikus Street Fighter-élmény kedvelőinek lehet jó választás, valamint az online komponensnek helyet adó Battle Hub is, ahol többek között más játékosok kihívására van lehetőségünk.

streetfighter6.jpg

Diablo 4

  • Kiadó: Blizzard Entertainment
  • Fejlesztő: Blizzard Entertainment
  • Megjelenés: 2023. 06. 06.
  • Platform: PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S, PlayStation 4, Xbox One

Manapság már egyáltalán nem olyan jó a Blizzard megítélése, mint fénykorában, de ez nem jelenti azt, hogy a stúdió ne lenne képes minőségi alkotásokat letenni az asztalra. Az eddig látottak alapján a Diablo 4 is a remekül sikerült játékok táborát fogja gyarapítani, nem elég ugyanis, hogy a harmadik rész kissé túlszínezett látványvilága után ismét brutális dark fantasy körítést kapunk, de tartalomnak sem leszünk híján, hiszen a stúdió hosszútávra tervez a programmal. A történet szerint maga a hosszú ideje száműzetésben lévő Lilith tér vissza egy rituálénak köszönhetően, ezzel sötétséget szabadítva Sanctuary sokat látott világára – a feladatunk tehát, hogy az öt eltérő kaszt közül választva megakadályozzuk a teljes pusztulást. A sztori azonban csak a kezdet, hiszen a fő történetszál mellett is számos kalandot kínál a teljesen szabadon bejárható (és egyébként elképesztően részletgazdag) vidék, az endgame tartalomról pedig a három havonta érkező szezonok és battle pass tartalmak fognak gondoskodni. Ha a játék monetizációs rendszere nem esik át a ló túloldalára, akkor szinte biztosra vehető, hogy a Diablo 4 évekre elegendő szórakozást kínál majd.

diablo4.jpg

Final Fantasy 16

  • Kiadó: Square Enix
  • Fejlesztő: Creative Business Unit III
  • Megjelenés: 2023. 06. 22.
  • Platform: PlayStation 5

Idén új fejezetéhez érkezik minden idők leghíresebb JRPG-sorozata, a Final Fantasy, Clive Rosefield bosszúsztorija viszont (az előző számozott résszel ellentétben) nem egy szabadon bejárható, nyílt világban kap majd helyet. A középkori Európán alapuló Valisthea ugyanis hiába grandiózus, a történet lineáris mederben halad, ami persze nem jelenti azt, hogy a sötét hangulatú, tragédiákban és hatalmi harcokban bővelkedő kaland rövid lenne. A játék rendezője, Takai Hirosi ugyanis egy korábbi interjúban elárulta, hogy maga sztori végigvitele úgy 35-40 óra közé tehető, az egyéb elfoglaltságok pedig további 30 órányi elfoglaltságot biztosítanak, így a szavatosság lényegében garantált. A sorozat ikonikus megidézhető lényei ezúttal az Eikon nevet kapták, és most is gondoskodnak a letaglózó jelenetekről, melyek az elmondások szerint szinte maximálisan ki fogják használni a PlayStation 5 erejét – az eddigi videós anyagok láttán pedig ezt hajlamosak is vagyunk elhinni. A széria mindig is az epikus léptékű történetmesélésről és sokszor álleejtő képsorokról volt híres, az új hardvernek köszönhetően pedig úgy fest, sikerült még magasabbra tenni a lécet.

finalfantasy16.jpg

Ez a masszívnak mondható lista talán elegendő bizonyíték arra, hogy videójátékos téren remek év áll előttünk – az pedig pláne bizakodásra adhat okot, hogy most csupán a megjelenési dátummal rendelkező címeket vettük sorra. Hamarosan értekezünk az egyelőre dátum nélküli, illetve a kisebb címeket összesítő felsorolásainkkal is, melyek még pontosabb képet adhatnak az előttünk álló jóságokról. Az pedig szinte biztosra vehető, hogy idén is akadnak majd a semmiből érkező meglepetések – csak győzzük idővel.

A 2023-ra várható, legizgalmasabb játékokat érintő összefoglalóinkat ezen a linken keresztül összegyűjtve is eléritek!