Az év utolsó három hónapja is mozgalmas volt, hiszen ebben az időszakban is voltak gamer-rendezvények, nagy bejelentések, csalódást és örömet okozó megjelenések. Ez történt 2015 végén, röviden összefoglalva.

Október

Az október rögtön egy csalódással kezdődött, hiszen megjelent a Neverhood szellemi folytatásának számító, Armikrog. A rajongók egy újabb jó minőségű gyurmakalandot vártak, de az öröm gyorsan csalódásba váltott, amikor kiderült, hogy az Armikrog gyakorlatilag játszhatatlan állapotban jelent meg. A problémát súlyosbította a fejlesztők negatív hozzáállása: kijelentették, hogy a játékkal csak kisebb gondok vannak, és büszkék arra, amit elértek…

Érdekes módon ugyanezen a napon jelent meg az új brit fogyasztóvédelmi törvény, ami teljes pénzvisszafizetési kötelezettséget ró a digitális termékek értékesítőire, ha az nem megfelelő minőségű, nem olyan, „amit egy ésszerűen gondolkodó ember joggal elvárhat.”

A Riot Games eltiltotta a League of Legends bajnokságoktól a G2A-t. A meghozott döntés értelmében a piactérként működő oldal nem szponzorálhat sem LoL csapatot, sem játékost, illetve a cég logója egyetlen Riot rendezvényen sem jelenhet meg. Az oldal természetesen visszaszólt a Riotnak, kijelentették, hogy a döntés káros az eSportra nézve. Erről összefoglalót is írtunk, amit itt olvashattok el.

Október közepén a brit kulturális minisztérium bejelentette, hogy négy millió fonttal támogatja a brit indie videojáték fejlesztőket. A stúdiók, startupok 25 ezer és 50 ezer font közötti összegekre pályázhatnak, hogy „kiélhessék kreativitásukat.”

Idén márciusban tudtuk meg, hogy a Nintendo már készíti az új konzolját, ami NX kódnéven fut. A nagy N következő generációs masinája állítólag egyszerre lesz hordozható és asztali konzol, valami hibridféleség. A fejlesztői készletek, ha minden igaz, már elkészültek, de hogy valójában mennyire lesz versenyképes a PS4-el és az Xbox One-nal, csak jövőre fog kiderülni.

A Sony a Paris Game Week előtt jelentette be, hogy a PS4 ára Európában is 350 euróra/300 fontra csökkent. A rendezvényen bemutatkozott a Quantic Dream új játéka, a Detroit, és a PS Plus League, kiderült, hogy a Battleborn először PS4-en kap nyitott bétát, jön Gran Turismo: Sport, illetve a Tekken új része PS4-re jelenik meg. A Sony ünneppel zárta októbert: két év alatt 29 millió egységet értékesített a PS4-ből.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

November

Az év utolsó előtti hónapja is bőven hozta a híreket az év legnagyobb botrányában: a Kojima Productions LA bezárásáról érkeztek hírek (egy nap múlva meg is lett erősítve), és arról, hogy a Konami már a következő Metal Gear Solid előkészítésével foglalkozik.

A Blizzard az éves rendezvénye előtt közölte hogy fel akarja újítani régi, legendás játékait. A BlizzConon aztán befutott a Warcraft film első trailere, megtudtuk, hogy a Heartstone kiegészítőt kap, és azt is, hogy a World of Warcraft Legion című kiegészítője nyáron jelenik meg. Az eseményről összefoglalót is írtunk.

Izgalmas hír volt, hogy az eredeti System Shock újboli megjelenése után egy remake-et készít a programból a Night Dive Studios. Nem is kellett sokat várni, hamarosan megérkeztek az első képek a legendás játék új verziójából.

A 90-es évek egyik legjobb kalandjáték-sorozatának, a Mystnek az alkotója, Robyn Miller visszatért a Cyan Worlds-höz. A zeneszerző az Obduction című kalandjáték muzsikájának megalkotásában vesz részt.

A Sony bejelentette, hogy PS4-en decembertől PS2 játékokat lehet emulálni: később kiderült, hogy a játékok drágák, 10-15 dollár közötti áron lehet megvásárolni ezeket: a magyarázat szerint a Sonynak is különböző díjakat kell fizetnie, illetve a technikai megoldások megvalósítása is pénzbe kerül nekik.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

December

December is egy szép botránnyal indult: kiderült, hogy a Koei Tecmo nem adja ki nyugaton a Dead of Alive Xtreme 3-at, a játékot szeretők kérése ellenére sem. A programban szereplő lánykák túlságosan szexualizáltak, és valószínűleg a kiadó félt attól a nyugati kritikáktól.

Tim Schafer bejelentette, hogy el akarja készíteni a Psyhonauts második részét. A Double Fine alapítója a játék elkészítéséhez a közösségi finanszírozást választotta, de nem a Kickstartert, hanem a Figet. Alig 24 óra alatt összejött egy millió dollár, mára pedig valamivel több, mint 300 ezer dollár hiányzik a kért 3,3 millióból.

Decemberben a Sony megtartotta a PlayStation Experience 2015-öt: láttunk gameplay videót a Final Fantasy VII Remakeből, a Ratcher & Clankből, és készülő VR címekből: nagy kár, hogy ezek egyelőre eléggé vacaknak tűnnek. Összefoglalónkat itt olvashatjátok.

A 2013-ban bemutatott Divisionről kiderült, hogy idén már nem kap bétatesztet, de a fejlesztők és az Ubisoft ígérete szerint is megjelenik jövőre a New Yorkban játszódó program.

A rajongók nagy örömére az Otherside Entertainment bejelentette a System Shock 3-at. Az örömbe azonban üröm is került, mert se egy kép, se egy videó jelent meg a programhoz.

Nemcsak a Sony hozott létre saját eSport divíziót a PS Plus League-vel, de az EA is beszállt a versenybe a kiadó legnagyobb sorozataival: többek között a Battlefieldet, a Fifát, és a Madden NFL-t nyüstölve lehet elnyerni a Competitive Gaming Division bajnoki címét.

Karácsony előtt zárult le hivatalosan a Kodzsima-Konami botrány: a japán tervező hivatalosan is elhagyta a céget, ahol több, mint 25 évet töltött el, majd új stúdiót alapított és a Sony exkluzív partnere lett. A botrányról összefoglalót is írtunk, amiben pontról pontra bemutattuk az eseményeket.

screenhunter04-dec-14-0740.jpg

Fontosabb játékmegjelenések:

  • Uncharted: The Nathan Drake Collection - október 7. - PS4
  • Tales of Zestiria - október 16. - PC, PS4, PS3
  • Assassin's Creed Syndicate - október 23. - PS4, Xbox One
  • Halo 5: Guardians - október 27. - Xbox One
  • WWE 2K16 - október 30. - PS4, Xbox One, Xbox 360, PS3
  • Need for Speed - PS4, Xbox One - november 5.
  • Call of Duty: Black Ops III - PC, PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360 - november 6.
  • Fallout 4 - PC, PS4, Xbox One - november 10.
  • StarCraft II: Legacy of the Void - PC - november 10.
  • Rise of the Tomb Raider - Xbox One, Xbox 360 - november 13.
  • Star Wars: Battlefront - PC, PS4, Xbox One - november 19.
  • Assassin's Creed Syndicate - PC - november 19.
  • Just Cause 3 - PC, PS4, Xbox One - december 1.
  • Tom Clancy's Rainbow Six Siege - PC, PS4, Xbox One - december 1.
  • Lightning Returns: Final Fantasy XIII - PC - december 10.

Ezzel el is értünk az összefoglalónk végéhez. Ha lemaradtál volna a korábbi részekről, akkor az alábbi linkeket ajánlom a figyelmedbe

Ezek voltak az elmúlt esztendő legfontosabb történései a játékvilágban. Mi ígérjük, hogy jövőre is itt leszünk, beszámolunk mindenről, ami fontos. Szép szilveszteri estét, és boldog, sikerekben gazdag új évet kívánunk nektek!