Az alábbi tíz horror-klasszikus Mindenszentek idején játszódik és egyik alkotással sem nyúlhatunk mellé.

Pumpkinhead: A bosszú démona (Pumpkinhead 1988)

Mi lehetne méltóbb Halloweenhez, mint egy démoni tökfejszörny. A filmet Stan Winston rendezte, aki a Terminator, az Aliens és a Jurassic park effektjeiért is felelős, így nem meglepő, hogy a kreatúra elég jól sikerült. A főszereplő az örök kedvenc Lance Henricksen, aki a történetben a fia halálát bosszulja meg szörnyformában, egy boszorkány segítségével.

Halloween – A rémület éjszakája (Halloween 1978)

Tudtad előre, hogy ez a film is szerepelni fog a listán, mint a Halloween-horrorok alfája és omegája. A folytatásokat inkább hagyjuk, maradjunk a kezdeteknél: John Carpenter örök klasszikusánál, ami bemutatta nekünk a horrortörténelem egyik legikonikusabb alakját, Michael Myerst és elindította Jamie Lee Curtis scream queen karrierjét.

1000 halott háza (House of 1000 Corpses 2003)

Amikor Rob Zombie úgy döntött, hogy megunta a rocksztárkodást, akkor horror-rendezőnek állt, méghozzá nagy sikerrel. A debütálás olyan jól sikerült, hogy az 1000 halott háza szinte azonnal kultuszfilmmé vált és Rob az első alkotása sikerét a mai napig sem tudta megugrani további filmjeivel. A sztoriban két fiatal pár esik egy szadista család foglyául és elszabadul a pokol.

Kéz-őrület (Idle Hands 1999)

A kilencvenes évek meghatározó horror-vígjátéka ez, Devon Sawa (a srác az Eminem klipből) és Jessica Alba főszereplésével. Anton egy lusta tini, akinek egy nap a keze önálló életre kel és – csakúgy, mint Ash keze az Evil Dead 2-ben – elkezd gyilkolászni. A film a mozikban megbukott, de videón hatalmas siker lett. Kedvenc részem – spoiler! – amikor az Offspring énekesét megskalpolja a már levágott kéz.

Adsz vagy kapsz (Trick 'R Treat 2007)

Egy öt történetből álló antológia, amely megjelenése óta az egyik legnépszerűbb Halloween-tematikájú film, nem véletlenül. A rendező Michael Dougherty, aki már egy másik ünnepi horrorral, a Krampusszal is megörvendeztette a nagyérdeműt. Az Adsz vagy kapsz sikere az izgalmas, nem-lineáris történetvezetésben rejlik, illetve a remek színészgárda erős alakításaiban.

Vérszomj (Ginger snaps 2000)

Ez a kis költségvetésű kanadai horror lassan 25 éve az egyik legmélyebb farkasember film. Ginger és Brigitte testvérek, akiket megszállottan érdekel a halál. Amikor Gingert október elején megharapja egy vérfarkas, a lány elkezd átalakulni és húga versenyt fut az idővel, mert közeleg a Halloween, amikor Ginger komplett farkasemberré válik. A film nem használ CGI-t, maszkmesterek munkájával érték el az összes effektet.

Terrifier 2016

Az első, 2011-ben megjelent Terrifier rövidfilm volt és olyan sikeres lett, hogy 2016-ban elkészült az egész estés változata, sőt, azóta már két folytatása is világot látott. Ritka, de erről a franchise-ról elmondható, hogy minden új része jobban sikerült, mint az előző. A történetben a Bohócrém terrorját követhetjük nyomon Halloween idején, aki mindenkit válogatott kínzásoknak vet alá, aki csak az útjába kerül. A nézők elájultak és hánytak a mozikban, a Terrifier pedig – a könyörtelen GORE-nak köszönhetően – instant klasszikussá vált.

Démonok éjszakája (Night of the Demons 1988)

A nyolcvanas években kiváló démonos horrorok születtek, ez a film is méltó példa. Halloween estéjén 10 fiatal bulizik egy elhagyott ravatalozóban, ahol egy ártatlan szeánsz alatt sikerül felébreszteniük egy sötét erőt, aminek eredményeképpen szépen sorban démonná változnak. A film 1988-ban, a horror aranykorában készült és a mai napig igazi közönségkedvenc, megérdemelten.

Amikor éjfélt üt az óra (The Midnight Hour 1985)

Egy remek horrorkomédia a nyolcvanas évekből - ahol a humor és a borzongás tökéletes egyensúlyban van – ami kiállta az idők próbáját és még ma is élvezhető. Egy csapat fiatal egy ősi pergamen segítségével véletlenül felébreszti egyikük ük-ük-üknagymamáját. Lucindáról kiderül, hogy boszorkány, akinek az első dolga feltámasztani a holtakat, így a temető hullái ellepik a várost.

Karácsonyi Lidércnyomás (The Nightmare before Christmas 1993)

Ez az animációs klasszikus műfaját tekintve ugyan nem kifejezett horror, hanem „dark fantasy musical”, de mindenképpen helye van a listán és ha megemlítjük, ahogy Tim Burton agyszüleménye, akkor ezt senki nem is fogja kétségbe vonni.  A történetben Jack Skellington – Halloweenváros lakója – véletlenül Karácsonyvárosba csöppen és a fejébe veszi, hogy hazaviszi a „meghitt” élményt.

Ti mit tennétek még fel a listára?