A két konzoltípus között a felépítésben árnyalatnyiak a különbségek, a lényeg az erre épülő szoftveres működésben rejlik. A jelenlegi helyzetben a választás leginkább két kérdésen múlik: melyik gyorsaságát, erejét tudják hatékonyabban kihasználni a fejlesztők (és ad ezzel izgalmasabb játékélményt) és melyiken milyen játékok futtathatóak (és ezzel melyik rajongótábort tudják megnyerni maguknak). Ezek közül talán az utóbbi kap nagyobb szerepet, hiszen a multiplayer játékok használatához fontos tudni, hogy kevés az ún. crossplay programok száma, vagyis az olyan játékoké, amelyek mindkét platformon játszhatók.

A használt játékkonzolok piaca

Ha a terveink között nem új konzol megvásárlása szerepel, érdemes körülnéznünk a használt termékek piacán, hiszen jóval alacsonyabb költségek mellett találhatunk remek állapotban levő, az igényeinknek megfelelő darabokat az online piactereken, például a Vaterán. A használt piacon azonban kicsit bonyolultabb a választás, mint az új termékek esetén, hiszen a fejlődése során a két vezető konzoltípus más lépcsőket és utakat járt be. Nem csak a teljesítmény-, illetve játékélménybeli különbségeket érdemes összehasonlítani a használt konzoloknál, hanem annak is érdemes utánanézni, hogy melyik típus mennyire tartja a kompatibilitást saját fejlődési vonalán belül, vagyis mennyire játszhatunk rajta korábbi játékainkkal, illetve meddig frissíthetjük rajtuk a megvásárláskor kapott programokat.

Xbox One

A Microsoft által kifejlesztett játékkonzol a nyolcadik generációhoz tartozik, amelyet 2013-ban dobtak piacra. Két típusa van, az Xbox One S és az Xbox One X, amelyek elsősorban a hardver teljesítményében különböznek: az X 30%-kal erősebb, mint az alap One hardver. Mindkettő alkalmas 4K felbontású játékok lejátszására, de az X-et kifejezetten ezekhez fejlesztették ki. A korábbi verzióhoz képest sokkal gyorsabb játékbetöltési időt, csodás megjelenítést, akadásmentes futást ígér ez a továbbfejlesztett hardver. Az Xbox One arra is alkalmas, hogy egér-billentyűzet támogatással játszhassuk az erre alkalmas játékokat.

Mindkét modell kompatibilis az összes Xbox-szolgáltatással, programmal és perifériával. Az Xbox One-t a gyártó nem csak játékkonzolnak, hanem szórakoztató központnak is szánta, így a felületén elérhetőek különféle kommunikációs applikációk (pl. Skype) és tartalomszolgáltatók (pl. YouTube). Az Xbox One szolgáltatásainak használatához Xbox Live előfizetés szükséges.

Sikerének egyik kulcsa a kontroller, két analóg kart, egy iránygomb-készletet, két ravaszt, egy Back és Start gombot, hat 8-bites analóg gombot és további csatlakoztatási lehetőségeket tartalmaz.

A legnépszerűbb Xbox játékok a multiplatform Assassin's Creed, FIFA, a multiplayer Call of Duty, Battlefield, és az online játékra is kiválóan alkalmasak az erős, jó felépítésű hardverek. A Microsoft saját fejlesztésű játékai, a Forza Horizon, a Sea of Thieves, State of Decay is nagy népszerűségnek örvendenek. Megemlíthetjük még a Crackdown, Gears of War, Halo sorozatokat.

pcguru-xbox-ps-vatera.jpgKép: Pixabay

PlayStation 4

A PS4 is a nyolcadik játékkonzol-generáció tagja, szintén 2013-ban jelent meg a piacon. A Sony kifejezett szándéka az volt a PS4 megalkotásakor, hogy könnyebben és olcsóbban lehessen játékokat fejleszteni az új konzolra, vagyis az összeállításnál komolyan figyelembe vették a fejlesztők igényeit. A végeredmény egy meglepően kicsi, ugyanakkor hatékony memóriafelhasználású, rendkívüli sávszélességet és gyors adatkezelést produkáló gép lett.

A konzol optikai meghajtója egy nagy sebességű Blu-ray, amely különféle megoldásokkal segíti az adatok gyors beolvasását. A konzol működtetéséhez nem szükséges internetkapcsolat, ám a szolgáltatások és az élmények köre bővíthető a PlayStation Network használatával, illetve az online többszereplős játékok használatához a PSN fiókon keresztül elérhető PlayStation Plus előfizetés szükséges.

A kontroller óriási fejlődésen ment át az előző verzióhoz képest, és az analóg karok, iránygombok, ravaszok, akciógombok mellett érintőpanel is helyet kapott rajta. Több egyéb különlegesség is megtalálható még: például egy mono hangszóró, amelyen a hangrendszertől különválasztva játszik vissza hangokat (pl. audiologokat), illetve a Share gomb, amelynek segítségével screenshotot készíthetünk, videót tölthetünk fel vagy játékokat streamelhetünk Twitch-re.

Népszerű PS4 játékok az Uncharted, a No Man's Sky, a Killzone, a Knack, a Battlefield, a Need for Speed, a Call of Duty, a Horizon Zero Dawn és a Resident Evil.

Melyik mellett döntsünk?

Az Xbox One a drágább választás, és ugyan tény, hogy a hardvere erősebb, mint a PS4-é, annak kihasználásra gondot kell fordítani, ha valóban érezni akarjuk, hogy megérte az árkülönbség. Ha valóban olyan játékokkal szeretünk játszani, amelyek fejlesztése során kihasználták az Xbox One-ban rejlő lehetőségeket, akkor észre fogjuk venni a benne rejlő előnyöket. A PS4-hez fejlesztett játékok köre viszont bővebb, nagyobb választékból válogathatunk, ha nem kifejezetten az a cél, hogy egy adott játékot játszanánk magas minőségben.

Az Xbox One lehetőségeinek kiaknázásához továbbá olyan televízió vagy monitor szükséges, amely lekezeli a (natív) 4K hatást vagy legalább HD vagy HDR képminőségű. Amennyiben ilyennel nem rendelkezünk, a PS4 az olcsóbb választás.

Érdemes összehasonlítani a kontrollereket is, hiszen a játékélmény egyik legfontosabb része, hogy ezek kézre állóak, könnyen kezelhetőek legyenek a legnagyobb kihívások közepette is.

A PS4 visszafelé kompatibilitása bevezetéskor egyáltalán nem volt meg a dobozos és letöltött játékoknál. Az online játékok emulálásában történtek lépések, de a kompatibilitás valószínűleg sosem lesz olyan teljes, mint az Xbox One esetében.

Apróságnak tűnhet, de van, akinek számít, hogy milyen a konzolok kezelőfelülete, a játékok telepítései ideje, a felhasználói támogatás felülete.

(A cikk PR tartalom.)