Az Xbox One konzolon sok minden változik az achievement rendszertől a játékosok osztályozásáig, eme reformokba pedig a matchmaking is beletartozik -- a Microsoft elmondása szerint forradalmi újításokkal látták el az immáron Smart Match néven ismert rendszert.

Az első és legfontosabb dolog, ami tudni kell az Xbox One Smart Match rendszerről, hogy javított és kiegészített algoritmusok gondoskodnak arról, hogy a megfelelő játékosokkal kerüljünk össze. A keresőmotor a nyelv, az ügyesség és a hírnév (reputation) szerint válogatja ki az elérhető meccseket, mégpedig minél gyorsabban, hogy játszani tudjunk. A Smart Match központi eleme az, hogy új emberekkel találkozhassunk s szórakozhassunk, ennek része pedig, hogy a statisztikák megoszthatók lesznek egymás között, a könnyebb kapcsolatteremtés végett.

A gyors matchmaking azonban csak akkor működik, ha az adott játék népszerű, ekkor ugyanis valóban nem kell sokat várni arra, hogy fejest ugorjunk egy multiplayer küzdelembe -- más a helyzet a kevésbé játszott programokkal, ahol már egészen sok idő is eltelhet, míg összegyűlik a kellő mennyiségű játékos. Erre is megoldás nyújt a Smart Match!

A Microsoft a Smart Match részletezése során kihangsúlyozta a Snap funkciót, ami itt is működik. Ez magyarul annyit tesz, hogy ameddig a rendszer keresi a jó meccseket, addig mi böngészhetjük a netet vagy nézhetjük a tévét, sőt, ha digitális játékkal töltjük az időnket, a matchmaking keresés közben játszhatunk egy másik programmal, hogy tényleg minimális ideig kelljen farkasszemet néznünk a „Keresés…” felirattal. Amint megvan a tökéletes társaság, egy felugró menü tájékoztat minket erről, s innen már csak egy gombnyomás, hogy csatlakozzunk.

Xbox One: ilyen a Smart Match rendszer