Az Xbox One-nal bevezetésre kerül az úgynevezett „reputációs” rendszer, amely a jellemvonásaikat kiismerve rangsorolja az online felhasználókat. Mike Lavin termékmenedzser szerint szükség van az ilyesfajta minősítésekre, mivel az Xbox Live-on haldoklófélben van a játékosok közti kommunikáció a durva, oda nem illő megnyilvánulások miatt. Egyre kevesebben használják a chatet vagy hallatják a hangjukat mikrofonon keresztül, és ezen a Microsoft változatni akar.

Az új rendszer segítségével kiismerik, hogy egy adott játékos milyen beállítottságú (pozitív vagy negatív); ezt az adatot felhasználva online meccsgeneráláskor a gép figyelembe veszi az illető besorolását, és ekképpen keres számára ellenfeleket -- magyarul pápá trollok, egymás idegeire fogtok menni. A Microsoft ezzel azt akarja elérni, hogy az online felhasználók nyíltabban kommunikáljanak egymással, ráadásul így hatékonyabban szűrik ki rosszindulatú, rasszista vagy akár őrült felhasználókat.

„Fő fogyasztóink nagy százaléka azért játszik online, hogy ily módon tartsa a kapcsolatot az egyetemi évek alatt megismert barátaival." -- nyilatkozta Mike Lavin az OXM-nek. --„A probléma ott kezdődik, amikor a chatben megszólal egy ismeretlen, inzultáló hang és ezzel megtöri az élményt.”

Az Xbox One megjelenése év végén esedékes, de Magyarország egy ideig még biztos kimarad a jóból, mert a konzol első indításakor online aktiválást igényel, melyet csak a gépet támogató 21 országban lehet megtenni a premier napján.

Xbox One