Ha nem szeretnénk, hogy a gyermekünk cigarettára vagy alkoholra költse a zsebpénzét, érdemes lehet megismertetni egy olyan hobbival, ami igen költséges. Ha érdeklődik például a videojátékok iránt, akkor garantáltan nem fogja elinni a zsebpénzét a haverjaival, hanem ügyesen félreteszi, hogy tudjon belőle venni például egy új processzort, videokártyát vagy a legújabb konzolt.

Azért a családi kassza is véges – ideje megtakarítást választani a gyerkőcnek

Ha a lurkó tényleg komolyan gondolkodik a videojátékokról, akkor bizony milliós tételekről beszélhetünk. Egy profi videokártyának már 7 számjegyű az ára itthon, és akkor még nem beszéltünk a rengeteg extra alkatrészről, ami a számítógépbe kell. Ezt pedig nem minden család tudja csak úgy megengedni.

Nem árthat emiatt, ha már kiskorában megtanítjuk a gyereknek, hogyha megtakarítási számlára gyűjti a zsebpénzét, az később kamatozni is tud. Nyissunk neki egy megtakarítási számlát, ahova mindig be tudjuk tenni a zsebpénzének egy részét. Így néhány éven belül tud magának venni egy profin összerakott számítógépet. Persze besegíthetünk az árba, de csak akkor, ha jó jegyekkel zárta a tanévet.

videojatek-financer-pcguruhu.jpgKép: freepik

A videójáték drága hobbi, pláne ha komolyan űzzük

Az első játékot minden amatőr játékos természetesen először egy olcsó PC-n próbálja ki. Aztán minél többet olvas a gamer fórumokon, annál nagyobb szükségét érzi majd egy robusztus számítógépnek.

Persze az első PC még nem a több millió forint értékű modellek közül kerül majd ki, hanem egy pénztárcabarát modell lesz, amin azért egész jól tud futni a legtöbb játék.

Aztán ahogy telnek a hónapok, megint egyre csak nő és nő az igény a jobb és modernebb alkatrészek iránt, s el is érkezünk lassan a milliós árkategóriájú videokártyákhoz, egerekhez, és persze egy gamer szék is kell.

Apránként azért össze lehet gyűjteni egy profi gamer számítógépre

Egy hobbi miatt nem szabad és nem is érdemes felvenni hitelt vagy bármilyen személyi kölcsönt. Ez butaság volna, hiszen egy hitel rizikós dolog, és egy gyereknek egyébként sem utal ki semelyik bank sem hitelt. A szülőknek persze igen, de ez nem segíti a gyereket abban, hogy megtanulja kezelni a pénzt. Ezt nem tanítják az iskolában, úgyhogy ez a szülők feladata marad.

A megtakarítási számla azért jó ötlet, mert így egyrészt megbecsüli a lurkó a saját kis pénzét, illetve megismeri egy szeletét a pénzügyeknek is, hiszen saját szemével látja, ahogyan apránként növekedik a megtakarítási számláján az összeg.

Nyilván több hónap, de a legtöbb esetben azért évek kellenek ahhoz, hogy össze tudjon gyűjteni egy gyerek egy komolyabb számítógépre. Viszont ha türelmes, s sikerül kivárnia, míg eléri a számláján lévő pénz a kiszemelt PC árát, eszméletlenül fog örülni a várva várt gépnek.

Ha mindent mindig azonnal megkap a gyermekünk, sosem tanulja meg értékelni azt, amije van. Egy megtakarítási számlával viszont rá tudjuk nevelni arra, hogy becsülje meg azt, amije van, s legyen hálás a sorsnak, hogy támogatni tudják az álmait a szülei.

(A cikk PR tartalom.)