Will Smith a ’90-es években a világ legnagyobb sztárjának számított, akinek egy-egy új filmjére valósággal tódultak a népek. Igaz, mostanság már kicsit megkopott az ázsiója, azonban a bukták annak idején sem kerültek él. Példának okáért ott van az 1999-ben bemutatott Wild Wild West – Vadiúj vadnyugat, amivel minden szempontból sikerült mellényúlnia az alkotóknak: a westernvígjáték gigantikus költségvetésből, 170 millió dollárból készült, azonban a kasszáknál csupán 222,1 milliót termelt világszinten, ráadásul a kritika is csúnyán elbánt vele. A filmet rendező Barry Sonnenfeld a nemrég megjelent memoárjában idézte fel, hogy mi lehetett a bukás oka. A direktor egyértelmű választ adott a sokakat foglalkoztató kérdésre: a kreatív konfliktusok tönkretették a produkciót, emellett nem volt meg a kémia a két főszereplő, Will Smith és Kevin Kline között.

Sonnenfeld könyve, a Best Possible Place, Worst Possible Time: True Stories from a Carrer in Hollywood október 1-jént került fel a boltok polcaira, amelyben rengeteg izgalmas sztorit idéz fel a karrierjéből. A rendező úgy gondolja, hogy noha rengeteg tehetség gyűlt össze a Vadiúj vadnyugat tető alá hozásához, a kulisszák mögött kirobbant személyes konfliktusok megmérgezték a gyártást, és végül aláásták a produktumot. Ezzel kapcsolatban Sonnenfeld kifejtette, hogy nem Will Smith-szel volt a baj, vele nagyon jól kijöttek a felvételek alatt, viszont Robert Conrad, az eredeti sorozat színésze nagyon megharagudott, hogy egy fekete férfi formálja meg azt a Jim Westet, akit ő játszott el a szériában.

west2.jpg

Conradot végeredményben sikerült ignorálni, ám újabb probléma merült fel, mivel Smith másodhegedűsét George Clooney formálta volna meg, aki nehezményezte, hogy a sztárnak viccesebb szövegei vannak, mint neki, szóval lelépett, és ekkor érkezett a forgatásra Kline, de ebből további problémák nőttek ki. A színész ugyanis bérmunkaként tekintett a filmre, valamint közte és a gonosztevőt alakító Kenneth Branagh között is izzott a feszültség, mivel Kline saját magát tartotta a legnagyszerűbb, élő Shakespeare-színésznek. Branagh is jónéhány ilyen darabban és filmben feltűnt, így Kline úgy állt a forgatáshoz, hogy majd ő megmutatja neki, ami szintén sok frusztrációt okozott a gyártás során, amit tovább tetézett az is, hogy Kline gyakran túlzásokba esett.

De Sonnenfeld szerint a legnagyobb gond mégis az volt, hogy egyszerűen nem volt meg a kellő összhang, pontosabban a kémia a két főhős között, ami viszont elengedhetetlen volt egy könnyed hangulatú haverfilmhez. Egyúttal a szerelmi háromszög sem működött Smith, Kline és Salma Hayek között. Kline nehezményezése végett Smith nem lehetett igazán komikus karakter, így a direktor végül azt az instrukciót adta neki, hogy hozza akkor ő a vígjátékok higgadt, komoly típusfiguráit, Kline pedig hadd produkálja magát kedvére. Sonnenfeld ma már úgy gondolja, hogy ez a döntés nem tett jót a produkciónak.

A képek forrása: Slashfilm