Vége a konzoloknak?A Wedbush Morgan elemzője, Michael Pachter (képünkön) rendszeresen szerepel híreinkben, igen aktív figura, és bizony sokszor nem is mond nagy butaságot, az idő már sokszor igazolta őt. A most zajló GDC-n két kollégájával (Colin Sebastian, Lazard Capital Markets és David Cole, DFC Intelligence) arról tartott előadást, mi várható a játékiparban a következő tíz évben. A legérdekesebb felvetések a konzolok terén hangzottak el.

Pachter véleménye szerint a jelenlegi a konzolok utolsó generációja. A Nintendo kicsit tuningolni fogja a Wii-t (talán HD-vel és nagyobb tárolókapacitással látják el), de egyik konzolgyártó sem fog újabb verziót kiadni, a jövő sokkal inkább egy sztenderd platformé lehet. És hogy miért? Mert nincs benne pénz, és mert a „harmadik fél” kiadók (azaz mondjuk az Xbox esetében a Microsofton kívül bárki) egyszerűen nem engedik — ahogy ő fogalmazott: nem fogják támogatni a PS4-et vagy az Xbox 720-at. Az ok kézenfekvő: már így is hatalmas pénzeket emészt fel a jelenlegi generációra történő fejlesztés, ennél látványosabb tartalmat olyan irdatlan költség lenne összerakni, amelyet egy kiadó sem engedhet meg magának.

Colin Sebastian ezzel nem értett egyet, szerinte még egy generáció lesz, amely 2012-ben jelenik meg. David Cole is mellé állt, azzal a kiegészítéssel, hogy meglátása szerint 2012-re a PS3 lesz a vezető platform a szoftvereladások tekintetében, amely mindkét vetélytársát arra kényszeríti majd, hogy új platformot dobjon piacra, ezzel a Sony lépéselőnybe kerül, és ráér a PS4 megjelentetésével.

Patcher a vitában csak az utóbbi gondolattal tudott azonosulni, mondván, a Sony valóban nem fog addig lépni, míg nem tud profitot kinyerni a jelenlegi generációból, amely az ő számításai alapján 2015-ben várható.

Nos, meglátjuk, kinek lesz igaza — az tény, hogy dollármilliókat emészt fel ma már a játékipar fejlesztési oldala, és egyre fogy a kiadók pénze, elég csak a legutóbbi idők stúdióbezárásaira, leépítéseire, átszervezéseire és egyéb költségcsökkentő lépésekre gondolnunk...

(kép és forrás: 1UP)