Napjainkban kertjeink szépítésére több lehetőség is rendelkezésünkre áll. A csome.hu oldaláról geotextil is beszerezhető. Ugyanakkor például a Milesi vékonylazúrok segítenek megőrizni a fa természetes hatását, miközben a faanyag védelmét is ellátják. Így a vízállóság, az UV- és gombavédelem is adott lesz a kültéri bútorok, kerítések, lambériák, gerendák esetében. 

Nézzük részletesebben hogyan használhatjuk a geotextíliát kertészkedés során, és milyen technológián alapul.

Mit használtak a kertben korábban?

A kertészkedés során a geotextíliák megjelenése előtt többféle megoldást használtak a termékeny talaj védelmére. A természetes eszközök a fű és a növények voltak, melyek gyökerei megkötik a talajt. Azonban ez a módszer nem minden esetben volt elegendő, nagyobb kiterjedésű földterületeken szükséges volt lenvászon vagy kender leterítésére is. 

Sajnos ezen szövetek azonban gyorsan lebomlottak és könnyen károsodtak, így új technológiák és megoldások irányában kellett keresgélni. A talaj eróziója ellen a kövek és kavicsok leterítése is hasznosnak bizonyult, főként a lejtős területeken. De még ez sem volt annyira hatékony, mint a később kidolgozásra került geotextíliák használata.

Kik és miért fejlesztették ki a geotextíliát?

Pierre Dufétel és Paul Lemoine francia mérnökök 1951-ben fejlesztették ki a geotextíliát, mely polipropilénből vagy poliészterből készül, szálszerkezete különböző sűrűségű és vastagságú. Nemcsak a kertészetben, hanem az ipar egyes területein is kiválóan alkalmazható hőszigetelésre, vízelvezetésre.

httpswwwcsomehu-2024-augusztus-cikk1.jpg

Az útépítések során a talaj szerkezetének stabilitását biztosíthatja az anyag, vízépítési és partvédelmi feladatok ellátásánál is használják. Szűrőként szennyvíztisztításban is szerepet játszik a geotextil, valamint a gépjárművek belső hangszigetelésében és üléseinek kárpitozásában is megtalálható.

Geotextíliák típusai

Többféle típusú geotextíliával találkozhatunk a mindennapokban. A talajtakaró változat kiválóan alkalmas arra, hogy megőrizzük a talaj nedvességét, és harcba induljunk a gyomok ellen. A légáteresztő anyag jól alkalmazható kerti tavak, utak, ágyások alatt.

A vízelvezető változat optimalizálhatja a vízfelhasználást a kertben, de a kerti tavak vagy esőgyűjtő rendszerek körül is tökéletesen használható eszköz. A talaj stabilizálására kifejlesztett geotextil dombos vagy meredekebb területeken alkalmazható, ahol már nem tudják biztosan tartani a földet a természetes megoldások, mint a kő, fű vagy növények. A sűrűbb szövésű, erősebb anyag pedig az ipari felhasználás során kínál különböző megoldásokat.