A 2023-as TGA-n bemutatkozott Exodus leginkább azért lehet érdemes a figyelemre, mert az Oscar-díjas Matthew McConaughey is a nevét adta hozzá, ám szerencsére messze nem ez az egyetlen dolog, ami miatt optimistán szemléljük a program alakulását. A Wizards of the Coast leányvállalata, a fejlesztést végző Archetype Entertainment berkeiben ugyanis olyan veteránokat találni, mint a korábban a BioWare kötelékét erősítő James Ohlen (Star Wars: Knights of the Old RepublicDragon Age: Origins), Drew Karpyshyn (Mass Effect 2), Chad Robertson és Chris King (Halo 4), de egykori Naughty Dog tagok is vannak brigádban.

A BioWare hatás pedig eléggé meg is látszik a végeredményen, mivel a sci-fi RPG meglehetősen sok közös vonást mutat a Mass Effect-szériával – kezdve azzal, hogy ezúttal is egy eltűnt faj (Elohim) által hátrahagyott fejlett technológia (Gates of Heaven) által válik lehetővé a csillagok közötti utazás. Persze azért akadnak eltérések, az például már hónapokkal ezelőtt kiderült, hogy az űrutazás némileg közelebb áll majd a fizika törvényeihez, mint Shepard kalandja során, így aztán messzemenő következményei lesznek annak, ha gumilabda módjára pattogunk a galaxis különböző pontjai között. Kapunk viszont egy, a Kaszásokhoz hasonló idegen fajt a Mara Yama képében, az Exodus gonosztevőiről pedig most egy külön előzetes is érkezett, amely hamar rávilágít arra, milyen borzalmakat rejtenek az űr sötét szegletei.

„Ezek a szörnyűséges lények a klaszter legsötétebb zugaiban kísértenek, elszigetelt célpontokra vadászva” – hangzik el a fent megtekinthető trailerben, melyet maga Matthew McConaughey narrált. „Áldozataik legnagyobb szerencsétlenségére a Mara Yamát nem csak a rakomány ellopása érdekli”. Az Archetype egy külön cikkben mesélt részletesebben a program antagonistáiról, a leírás alapján pedig valóban ők jelentik a legnagyobb veszélyt az emberiség történetében. 

„A Mara Yama a félelemből táplálkozik, örömüket leli a kegyetlenségben, és élvezi zsákmánya kínjait” – írja a stúdió. „Ők nemcsak vadászok, hanem szadista ragadozók, akik kiélvezik az általuk okozott lelki kínok minden pillanatát.” Baljósan hangzik, nemde? Nagy kár, hogy az Exodus továbbra sem rendelkezik megjelenési dátummal, ahogy érdemi játékmenetet sem láthattunk belőle, ám a fent olvasható nevek és a szinopszis alapján bőven van okunk bizakodónak lenni – remélhetőleg nem okoznak csalódást a fejlesztők!

A borítóképek forrása: Wccftech, Exodus