Az Ubisoft december 31-én lezárta a 2006-os pénzügyi év harmadik negyedévét. Az első örömhírük: a kitűzött eladási célt 24%-kkal megfejelték, így itt 311 millió eurós bevétellel kalkulálhatnak; az előző évben ez a mutató 250 millión állt, tehát jelentős az előrelépés. A pénzügyi év első 9 hónapjában az eladások 483 millió eurót hoztak a konyhára, ez konstans tőzsdei átlagáron 22%-os növekedés.

Ubisoft: a sor végére került a PC...A sikert ismét a kulcsfranchise címeknek köszönheti a cég. A legjobban a Tom Clancy’s Rainbow Six Vegas fogyott, de a Tom Clancy’s Splinter Cell Double Agent és a Wii-s Red Steel is a kelendő portékák közé tartozik – ezek mind a harmadik negyedévben jelentek meg, és összesen 16 millió eurót gyűjtöttek be. Az első félévben a Pirates of the Caribbean 2, a Dogz, a Kingdom Hearts, és az OverG Fighters vitte a prímet, összesen 6 millió eurós értékesítéssel. További 7 milliót a budgetcímek hajtottak be.

Ennél is fontosabb mutató, hogy a 3. negyedéves szoftvereladások 63%-a a következő generációs konzolcímekből jött össze, szemben az előző évi 18%-kal. Főelg a Wii muzsikál, az említett százalék egyharmadát ez a kütyü teszi ki, és ezzel az Ubisoft vált a Nintendó új játékszerének legnagyobb „third party” kiadójává úgy az európai, mint az USA piacon. Az Xbox 360 hasonló ranglistáján a 2. helyen állnak, az itteni eladás 28%-ot tesz ki.

Az új címek közül kiemelkedik a Wii-s Red Steel, és a PC-s Dark Messiah of Might and Magic valamint Heroes of Might and Magic V (utóbbi a kiadónál új persze), ezek együtt kétmillió példányban találtak gazdára.

Ubisoft: a sor végére került a PC...A 4. negyedévben érkezik a Tom Clancy's Ghost Recon Advanced Warfighter 2 ( Xbox 360, PSP, PC), mely az előd 3 millió példányos eladását remélhetőleg jóval túlszárnyalja, és hasonló sikert várnak a Teenage Mutant Ninja Turtles franchise-tól, mely a mozifilmmel egy időben érkezik, plusz a Tom Clancy’s Splinter Cell Double Agent és Tom Clancy’s Rainbow Six Vegas PS3 portoktól, valamint négy új Wii játéktól is. Ezekből az Ubisoft a tavalyi 144 millió eurós eladáshoz képest 152 milliót remél. A 2007-2008-as évre a franciák a folyamatos 25%-os emelkedés folytatását várják, azaz az eladásokat 750 és 766 millió euró körülire prognosztizálják.

Az Ubisoft elnöke, Yves Guillemot (képünkön) igen örült a Vegas, a Red Steel és a Rayman sikerének, és kijelentette: 2007 a következő generációs konzolok éve lesz, felpörgetik a PlayStation 3 és Xbox 360 rendszereket, és tartják a frontot a jól muzsikáló Wii és Nintendo DS terén. Ez viszont azt is jelenti, hogy a PC-s most kissé mostoha szerepet fog kapni; persze az összplatformos fejlesztéseknél ez nem látszik, a portolásoknál, vagy a kevés PC-exkluzív címnél igen. És a végére a szokásos játék: az eladási mutatók szinten tartása végett jó pár cím átkerült a negyedik negyedévre, hogy ott fejtse ki remélt áldásos hatását. Tessék böngészni az alábbi táblázatot (a PC-s játékokat kiemeltem), kiderül belőle, hogy pl. a Blazing Angels kap egy küldetéslemezt, no meg a késők is kibuknak (Resident Evil 4, Driver: Parallel Lines).

Ubisoft tervezett 4. negyedéves megjelenések (2007. január-március):

CÍM

PLATFORM

Asphalt 2

PSP

Blazing Angels

Wii

Blazing Angels: Secret Missions

Xbox 360, PC

Dogz 2

GBA

Driver: Parallel Lines

Wii, PC

Driver 76

PSP

Enchanted Arms

PS3

Final Fantasy XII

PS2 (Europe)

IL2 1946

PC

Mind Quiz

DS

Tom Clancy's Ghost Recon Advanced Warfighter 2

Xbox 360, PSP, PC

Teenage Mutant Ninja Turtles

PS2, Wii, Xbox 360, DS, PSP, GC, GBA, PC

Prince of Persia: Rival Swords

Wii, PSP

Tom Clancy’s Rainbow Six Vegas

PS3, PSP

Resident Evil 4

PC

Rocky Balboa

PSP

Silent Hunter 4

PC

The Settlers 2 10th Anniversary

DS

Tom Clancy’s Splinter Cell Double Agent

PS3