Manapság egyre több olyan személygépkocsi jelenik meg a piacon, ami automata váltóval rendelkezik. Ezeknek a járműveknek az a különlegessége, hogy automatikusan váltják a sebességet anélkül, hogy nekünk kézzel “bele kellene nyúlnunk” a műveletbe. 

Ha már előre tudod, hogy ilyen autót fogsz vezetni, miután megszerezted a jogosítványodat, akkor érdemes beiratkoznod a BD Autósiskola pécsi oktatóintézményébe, ahol lehetőség van az automata váltós képzés elvégzésére.

Miben különbözik egy hagyományos és egy automata váltós autó vezetése?

Az automata váltós autókat azzal a céllal fejlesztették ki, hogy egyszerűbb, kényelmesebb legyen a vezetés. Ha ugyanis egy ilyen járművet vezetünk, akkor nem kell manuálisan sebességet váltani, ami egyúttal azt is jelenti, hogy nem kell figyelnünk, mikor kell a váltóért nyúlnunk. 

Nem csoda hát, hogy sokak számára meglehetősen vonzó alternatívát jelent egy ilyen autó használata. Különösen, hogy maga az autóvezetés megtanulása is sokkal egyszerűbb, ha a váltókezelés kikerül a történetből. 

Kiknek érdemes jelentkezni egy ilyen képzésre?

Mindenkinek ajánlott a képzés, aki biztosan tudja, hogy a jogosítvány megszerzését követően automata váltós személygépkocsit fog vezetni. Ez esetben ugyanis felesleges időt, energiát pazarolniuk arra, hogy megtanulják a váltó használatát. E nélkül sokkal egyszerűbben és gyorsabban elsajátítható az autóvezetés gyakorlata.

https-wwwautosiskola-mohacs-bolyhu-2023-majus-cikk3.jpeg

Azoknak is érdemes jelentkezni rá, akiknek problémát okoz a váltó kézzel történő kezelése, és esetleg emiatt nehezen vagy egyáltalán nem tudnak levizsgázni a gyakorlati részből. Számukra ez afféle “kiskapu”, ami lehetőséget ad a jogosítvány megszerzésére.

Amit feltétlenül tudnod kell

Van egy nagyon fontos dolog, amivel mindenképp tisztában kell lenned, ha az automata váltós képzésre jelentkezel. Ez pedig nem más, mint az, hogy ha egy ilyen oktatáson veszel részt, és mellette nem vizsgázol le hagyományos autón is, akkor kizárólag automata váltós autókat fogsz tudni vezetni. A sikeres forgalmi vizsgát követően ugyanis a jogosítványodba bejegyzésre kerül egy kód, ami azt jelenti, hogy a normál váltós gépjárművek vezetésére nem leszel jogosult.

A képzést tehát csak akkor végezd el, ha 100%-osan biztos vagy abban, hogy automata váltóval rendelkező autó(ka)t fogsz csak vezetni. Annak természetesen nincs akadálya, hogy a hagyományos képzés mellett egy ilyen autón is gyakorolj, hogy az ilyen típusú járművek vezetésében is gyakorlatot szerezz. 

Láthatod, hogy több mindent is érdemes átgondolnod, mielőtt úgy döntesz, hogy beiratkozol egy autóvezetői képzésre. Többek között azt is szem előtt kell tartanod, hogy milyen váltóval rendelkező járművet fogsz vezetni.