Ha egy hatalmas, elméletileg stabilcoint ilyen gyorsan ki lehet radírozni a kriptopiacról, akkor miben lehet bízni? A Terra 2.0 igyekezett kicsit megnyugtatni a kedélyeket, azonban még mindig számtalan megválaszolatlan kérdés van.

Miért omlott össze a Terra?

A Terra (LUNA) egy olyan rendszer volt, amelynek alapját egy amerikai dollár árfolyamát követő stabilcoin, az UST adta meg. Az UST fedezete egy másik kriptovaluta, a LUNA volt. Az UST árfolyama jellemzően 1 dollár körül mozgott, nagyon apró kilengésekkel. Éőően ezért hatalmas meglepetés volt, amikor ez az érték elkezdett csökkeni, és az UST ára percről percre kevesebb lett. Ezt a mozgást tökéletesen le lehetett követni egy olyan platformon, mint a CoinCash kriptovaluta árfolyam oldala.

coin.jpg

Az első szög a Terra koporsójában az volt, hogy a felhasználók egyik pillanatról a másikra több százmillió dollárnyi stabilcoint kezdtek el kiutalni a platformról. Ez jelentős eladási nyomást generált, ami hatására az UST értéke egyre csökkent a dollárhoz képest. 

Számos olyan hír is szárnyat kapott, hogy ez igazából egy összehangolt támadás volt. Tovább rontotta a helyzetet, hogy az Anchor UST betétek hatalmas, 20%-os hozamát biztosító DeFi platformon is több milliárd dollárt vontak ki. Ezek a történések pedig egy olyan negatív spirált indítottak be, amely végén az UST és a LUNA is teljesen megsemmisült.

A hamvaiból feltámadt Terra

Mivel az UST fedezete a LUNA volt, ezért az UST hatalmas értékcsökkenésével a LUNA értéke is közel nulla lett. Az alapító, Do Kwon ötlete az volt, hogy hozzanak létre egy új ökoszisztémát Terra 2.0 néven, mely segítségével visszaállíthatják az UST stabilcoin státuszát.

Javaslata szerint a blokklánc úgy ágazna ketté, hogy megmarad a régi lánc is, az új láncon azonban 1 milliárd LUNA tokent juttatnának airdroppal az eredeti LUNA befektetők, fejlesztők és UST tulajdonosok kriptotárcájába.

Kezdetben a LUNA tulajdonosok egyhangúlag leszavazták az ötletet, végül azonban megváltoztatták a döntésüket, és többségi szavazattal elfogadták az új formátumot, ezzel új esélyt adva a Terra-nak.

A Terra 2.0 újdonságai

A Terra 2.0 proof-of-stake alapon fog működni, egy időben 130 validátor fog részt venni a hálózati konszenzusban. A validátorok szavazati jogkörét az adott csomóponthoz kötött LUNA 2.0 mennyisége fogja meghatározni. Jutalmakat pedig a gas feekből, valamint a 7%-os token inflációból fogják fedezni. A LUNA új neve LUNC lett (LUNA CLassic), és mind a LUNC, mind pedig az UST tulajok részesülni fognak az új LUNA 2.0 tokenből.

A Terra példáján is jól lehet látni, hogy mennyire új és szokatlan dolog a kriptopiac. Ahogy szinte egyik napról a másikra eltűnhet egy hatalmas stabilcoin, úgy érkezhetnek olyan új projektek is, amelyek pedig hatalmas növekedésen mennek keresztül.