• 2015 végén nagyon kevés PC került boltokba
  • 2014-hez képest több mint 10 %-kal kevesebb
  • Ilyen nagy csökkenés még nem volt
  • Pánikra azonban nincs ok, ez csak a komplett PC-kre vonatkozik

Az egyik legnagyobb elemzőcég, az International Data Corporation (IDC) legújabb kutatása rámutatott arra, hogy az elmúlt év utolsó három hónapjában rekordméretűt zuhant az, hogy mennyi számítógép került boltokba.

2014-HEZ KÉPEST 10,6%-KAL KEVESEBB KOMPLETT PC-T SZÁLLÍTOTTAK KI.

A nagyobb forgalmazók, a Lenovo, a HP és a Dell is csökkenő számokat produkált, a legnagyobbat a HP, amely 10,1% mínuszba került, de még ennél is nagyobb csökkenést láttak a kisebb, specialista forgalmazók, akik 21,9%-kal estek vissza. Egyedül az Apple és az ASUS növekedett.

Hasonló méretű csökkenés utoljára 2013-ban fordult elő, amikor 9,8 százalék volt a visszaesés, 2008 óta pedig ez az első alkalom, hogy a leszállított PC-k száma 300 millió alatt van -- tavaly 288,7 millió gépet számoltak.

Az IDC elemzői szerint mindez azzal magyarázható, hogy a felhasználók hosszabb ideig használják a számítógépüket, egyre erősebb a mobil- és a tablet piac (ebbe beleértve a hibrid, laptop-tablet gépeket is), illetve a gazdasági változások is közrejátszottak abban, hogy kisebb volt a kereslet.

Más szóval, nem annyira váratlan az egész, pánikra pedig nincs ok, a fenti számok ugyanis kizárólag az egyben árusított konfigurációkra vonatkoznak, és mint tudjuk, nagyon sokan darabokban, nem pedig egyben újítanak gépet.

gaming-pc.jpg

Ezt a PC-t például biztosan kevesen vették meg