Mostanra szerencsére már kevésbé intenzív a konzolháború, mint néhány évvel ezelőtt (legalábbis én úgy vettem észre, de lehet, hogy tévedek), a számok azonban makacs dolgok, így még a Microsoft hű követői sem tagadhatják, hogy a PlayStation 5 bizony jóval kelendőbb konzol, mint az Xbox Series X/S páros. Mi is többször beszámoltunk már arról, hogy a Sony masinája mennyivel népszerűbb a techóriás gépezeténél, a Circana legújabb adatai szerint pedig továbbra is elég nagy a szakadék a két hardver között.

playstation-5-xbox-series-konzol-sony-microsoft.png

Mat Piscatella X-en közzétett bejegyzéseiből megtudhattuk, hogy a PS5 8%-kal múlta felül a PS4 sikerét a megjelenést követő 43 hónapban, míg ugyanezt az időtartamot tekintve az Xbox Series X/S sajnos 13%-kal elmarad az Xbox One eladásaitól – ebből adódóan természetesen a nyomába sem érhet az Xbox 360 sikerének. Bár a Circana nem adott meg pontos darabszámot, a VGChartz szerint a Sony konzoljából 58,78, a Microsoft hardvereiből pedig 28,74 millió példányt értékesítettek eddig, tehát valóban óriási a PlayStation 5 előnye.

Ebből kiindulva talán nem nagy meglepetés, hogy a hófehér ketyere kobakjára került a korona májusban (legalábbis Amerikában), míg az eladott darabszám terén a Nintendo Switch végezte a második helyen, a jelen generációs Xboxok pedig harmadikként értek célba – dollárban mérve ugyanakkor ezüstérmesek lettek. Összességében nézve mindegyik konzolról elmondható, hogy sokkal (értsd: két számjegyű százalékkal kifejezhető) alacsonyabb eladásokat produkáltak 2023-hoz képest, ami alapján nem csoda, hogy a Sony már a PS5 Pro érkezésére készül, miközben a Microsoft is leleplezett néhány új modellt, a Nintendo Switch (ami éves szinten egyébként a legnagyobb visszaesést produkálta) utódja pedig 2025. március 31-én kerül bemutatásra.