• Egy mod miatt letiltott a Nintendo egy Super Smash Bros. Melee versenyt
  • A felhördülés végül továbbgyűrűzött a Splatoon közösségbe is

Hiába büszkélkedhetnek brutális eladásokkal és kiemelkedő kritikai fogadtatásban részesülő játékokkal, PR szempontból sajnos nem mindig van a helyzet magaslatán a Nintendo. A kiotóiak pedig most ismét bizonyították, hogy ilyen tekintetben nem ők számítanak a legélesebb késnek a fiókban, letiltották ugyanis a Big House néven futó Super Smash Bros. Melee versenyt, mely egy kifejezetten nagy esemény lett volna a kompetitív közösség számára.

Mivel a koronavírus-járvány miatt csak online tornákat lehet szervezni, ezért a Melee esetében trükközni kell, hiszen egy közel 20 éves Gamecube játékról van szó, melyben csak egy Slippi nevű mod segítségével lehet online játszani. Ehhez azonban nyilvánvalóan illegális másolatokat kell használni, ez pedig nem tetszett a Nintendónak, így megkérték a szervezőket, hogy fújják le a versenyt, akik – igaz, csak némi jogi fenyegetést követően – végül beadták a derekukat.

tobbszorosen-is-leszerepelt-a-napokban-rajongoi-elott-a-nintendo.jpg

A történések következtében egyre inkább terjedni kezdett a #freemelee mozgalom, ami végül a Splatoon közösségbe is továbbgyűrűzött. Történt ugyanis, hogy most hétvégén került volna sor a North America Open nevű hivatalos versenyre, ám a torna előtt egy nappal bejelentették, hogy az eredeti tervekkel ellentétben nem lesz róla élő közvetítés. A hivatalos indoklás szerint "váratlan kihívások" miatt kellett lefújni az élő műsort, ám hamar kiderült, hogy valójában több csapat is olyan névvel regisztrált, ami a #freemelee mozgalomra utalt, így vélhetően ezt próbálta "elrejteni" a Nintendo.

Ezek után a Splatoon közösség is a Nintendo ellen fordult, aminek igencsak jótékony hatása lett. Szó szerint, az EndGameTV által szervezett The Squid House versenyre ugyanis 25 ezer dolláros nyereményalap plusz 3 ezer dollár adomány gyűlt össze (ez utóbbi természetesen jótékony célra megy tovább), ezzel pedig minden idők legmagasabb díjazású Splatoon tornája lett.

A fenti történések egyébként előhoztak egy korábbi ügyet is, az egyedi kontrollereket készítő CptnAlex ugyanis még szeptemberben kapott hivatalos felszólítást a Nintendótól, hogy hagyja abba az általa tervezett Joy-Con védőtokok árusítását. Ez a kérés önmagában még érthető is lenne, csakhogy nem üzleti tevékenységről volt szó, a tokok ugyanis az életének tavaly véget vető youtuber, Etika emlékére készültek, a bevételeket pedig teljes egészében egy öngyilkosság-megelőzéssel foglalkozó alapítvány számára ajánlották fel.