A gyűjtők abszurd mennyiségű pénzt tudnak kiadni egy-egy ritkaságért, s ez a játékiparban is gyakori -- a múlt héten például 3000 dollár, vagyis nagyjából 678 ezer forint cserélt gazdát egy ősöreg Ultima játék aukciója során.

A szóban forgó program az 1983-as Ultima: Escape from Mt. Drash, egy igazi ritkaság, ugyanis a Sierra Online csak ötezer példányt készített a népszerű Ultima-sorozat ezen, VIC-20 platformra írt mellékágából, a relatív épségben megőrzött kópiák pedig csak ritkán tűnnek fel az aukciós oldalakon, ugyannyira, hogy ez a konkrét darab immáron másodszor cserél gazdát, mégpedig veszteséggel. Persze hiányos darabokat gyakrabban találni, de azok olcsóbbak is, hiszen 600 dollár körül kínálják ezeket.

A teljes épségben megőrzött kópiát annak idején, 2004-ben Peter Olafson vette meg 3605 dollárért, s most, 10 évvel később megvált tőle, de rossz üzletet kötött, a program ugyanis 600 dollárral kevesebbért, 3050 dollárért kelt el, pedig az eredeti használati útmutató és kartondoboz is megvolt.

ultima-3000.JPG