A legfontosabb kérdés: mire vágyunk?

Mielőtt belekezdenénk a keresésbe, először is gondoljuk végig, hogy mit várunk az új munkahelytől. Nagyobb előrelépési lehetőséget? Egy új, izgalmas pozíciót? Esetleg egy összetartóbb csapatot, mint amellyel jelenleg dolgozunk? Ha ezeket végiggondoljuk, már rögtön lesz egy szűrőnk, amin kirostálhatjuk később a számunkra valamiért nem megfelelő álláshirdetéseket, munkaadókat. Ha helyben szeretnénk munkát találni, vagy egy adott térségben, szemezgessünk az itnav.hu által üzemeltetett, 200 lokális állásportál között!

Álláskeresési tippek kezdőknek és haladóknak

  • Induljunk tiszta lappal!

Ebben az esetben ezt nyugodtan érthetjük szó szerint. A HR-es valószínűleg második lépésként nyilvános profiljainkat fogja megvizsgálni, ha felkelti érdeklődését az önéletrajzunk. Ezért nem árt, ha furcsa régi posztjaink, fotóink nyilvános elérhetőségét csak az ismerőseinkre (vagy még rájuk se) korlátozzuk.

  • Friss önéletrajz és új motivációs levél minden pályázatra

Nincs két egyforma állás, így a cégek is más-mást szeretnének látni, ha hozzájuk jelentkezünk. A motivációs levél elnevezése azonban megtévesztő: nem annyira az érdekli leendő munkaadónkat, hogy miért szeretnénk náluk dolgozni. Sokkal inkább az, hogy mit adna hozzá a céghez munkánk, jelenlétünk. Így ebben és az önéletrajzunkban is érdemes rugalmasnak lennünk - azaz tapasztalatainkat, tulajdonságainkat mindig a megpályázott pozícióhoz illeszkedően tálaljuk bennük.

  • Keresgéljünk minél több helyen!

Lokális állásportálok, Facebook csoportok, cégek és civil szervezetek saját weboldalai: szerencsére ma már végtelen a lehetőségünk, amikor állások után kutatunk. Ha tudunk olyan ismerősről, barátról, aki ismer valakit arról a területről/pozícióról, ahová pályáznánk, ne habozzunk szólni neki! A legtöbben örömmel segítenek önként is, hiszen sosem lehet tudni, hogy mikor szorul rá maga is egy szívességre.

Ezt tehetjük, ameddig megtaláljuk az álomállást!

Elsődlegesen azt, hogy nem adjuk fel rögtön, pár hét után. Mindenhez idő kell, így ha már nagyon vágyunk egy bizonyos pozícióra, nem érdemes alább adni. Csak frissítsük az önéletrajzunkat, figyeljük kitartóan az állásportálokat és az adott cégek oldalait, és közben éljük az életünket!

http-wwwitnavhu-2023-julius-cikk8.jpeg 

Ám ha már hónapok óta munkanélküliek vagyunk, az valóban az a helyzet, amikor érdemes lejjebb adnunk egy kicsit az igényeinkből. A vágyaink és álmaink fontosak, ám megroppant mentális egészséggel kisebb rá az esély, hogy el is érjük őket. Ha teszünk egy kis kitérőt, attól még később, már több tapasztalattal gazdagabban ismét megpályázhatunk egy hasonló pozíciót.