A túl száraz vagy a túl nedves környezet sem ideális szervezetünknek. A párásító berendezések segítségével könnyedén változtathatunk a helyiség páratartalmán, így megelőzhetőek a különböző légúti megbetegedések vagy allergiás reakciók.

A megfelelő párásító készülék kiválasztása előtt jól gondoljuk át szükségleteinket. A berendezés használatáról, működéséről összegyűjtöttük a fontos tudnivalókat.

A párásító készülék előnye

A párásító berendezés segít enyhíteni a száraz levegő okozta problémákat, legyen szó allergiások életének megkönnyítéséről, vagy esetleg egy meleg nyári napon a lakásban a hőérzet csökkentéséről.

air1.jpeg

Mint a légtisztítók és páramentesítők szakértője, az Airfresh kínálatában a párásító készülékek is megtalálhatóak, hiszen jól tudják, hogy az épületekben lévő 40-60% közötti ideális páratartalom eléréséhez ezeknek a berendezéseknek a működése szükséges.

Miért fontos az optimális páratartalom?

Sokan küzdenek a párás lakás okozta gombásodással, penészesedéssel, de még többen a szinte észrevehetetlen, száraz levegő okozta problémákkal. Az alacsony páratartalom hatására általában torokfájás, orr-, szem- és bőrszárazság alakul ki, melyről rögtön nem is gondoljuk, hogy a levegő páratartalmával függ össze.

Pedig nagy valószínűséggel ezeknek a tüneteknek a hátterében a levegő kis páratartalma állhat. A párásító készülék használatával ezen könnyen javíthatunk. A készüléket egyszerűen vízzel kell feltölteni, majd áram alá helyezés után bekapcsolhatjuk azt. A párásítási intenzitás beállítható a kívánt mértékre, ezenkívül más adat megadására nincs szükség. A készülék önműködően végzi feladatát. Mivel általában a párásítókban lévő víztartály átlátszó, így rögtön észrevehető, ha kifogy a tartály és újratölthetjük a folyamatos üzemelés érdekében.

A párásító berendezés karbantartása

A párásító készülék karbantartása nem bonyolult, azonban nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy használaton kívül ne maradjon víz a berendezésben. A pangó folyadék a kórokozók melegágya lehet, így későbbi beüzemelésekor szennyeződések, penészgombák kerülhetnek a levegőbe. Ezért célszerű mindig friss vizet tenni a tartályba, mielőtt újra elindítjuk a készüléket.

A legjobb megoldás, ha ioncserélt vagy desztillált vízzel üzemeltetjük a készüléket. A csapvízben található ásványi anyagok ugyanis vízkövesedést okozhatnak, ami a berendezés hatékonyságát csökkenti. A tartály és a szerkezet belső részének átmosása akár három naponta is megtörténhet, elsősorban fertőtlenítő folyadék vagy klór használatát javasolják a gyártók. A gép belsejében található szűrőt se felejtsük el átmosni időközönként, valamint a hosszabb tárolás előtt mindig töröljük szárazra a tartályt és a berendezést egyaránt, hogy a baktériumok, gombák ne tudjanak elszaporodni.