Kiemelés

Ez egy gyakori és nagyon hasznos technika, amelynek megvalósításához tökéletes lehet például egy Viokef Ios vagy egy Viokef Maris modern stílusú, leszúrható lámpa a ViaLuce Fénystúdió kültéri lámpái közül. Helyezd el őket a kiemelendő kültéri elem aljára! A lámpatestek távolságának és szögének változtatásával pedig kísérletezhetsz a különféle opciókkal az egyedi tájépítészeti célok érdekében. 

Sziluett kiemelése 

Ha nem feltétlenül egy elemet, hanem annak a sziluettjét szeretnéd kiemelni, akkor helyezd a leszúrható lámpát az objektum mögé egy szomszédos fal felé irányítva. Így egy megvilágított hátteret hozol majd létre, ami különösen szuperül néz ki naplemente idején. 

Árnyékolás

Ez a technika hasonlít az előzőhöz, mivel itt is a kiemelendő elem alapjához kell helyezni a lámpatestet a szomszédos fal felé irányítva. Ebben az esetben viszont a cél egy lágyabb árnyék létrehozása, ami egy nyitott, finom lombozatú fánál működik a legjobban. 

Falmosás

A falmosás megnyugtató és egyenletes környezeti világítást hoz létre, amely leválik a falról vagy a homlokzatról, és egy bizonyos pont felé mutat. A legjobb eredmény elérése érdekében helyezd a világítótestet körülbelül 30-40 cm-re a faltól, és állítsd be oldalirányba! Bár ehhez a technikához is használhatók a leszúrható lámpák, de egy alacsony teljesítményű, széles látószögű kültéri fényvetővel még jobb eredményt lehet elérni.

https-wwwvialucehu-2023-januar-cikk1.jpg

Felfelé történő világítás

Ez a technika jóval nagyobb kontrasztot biztosít, mint a falmosás. Így ha a kiemelendő épülethez vagy elemhez közelebb helyezed el a leszúrható lámpákat, és felfelé irányítod őket, akkor az jóval merészebb hatást kelt majd.

Ösvények megvilágítása

Ha különféle ösvények, a felhajtó vagy a terasz határai mentén kültéri leszúrható lámpákat helyezel el, akkor elkerülheted a sötétben felmerülő esetleges baleseteket. Arra viszont mindenképpen ügyelj, hogy ezeknek a lámpáknak a stílusát körültekintően válaszd meg, és úgy helyezd el őket, hogy ne akadályozzák például a fűnyíró útját.

Virágágyások megvilágítása

Ehhez jobb, ha több kisebb lámpát használsz, nem pedig egyetlen nagy egységet. Ennek köszönhetően ugyanis lágyan átlapoló fénytócsák sorozatát hozhatod létre, amelyek mentesek lesznek a durva csillogástól.

Most, hogy már ismered ezeket a szuper technikákat, már csak az van hátra, hogy ezeket a gyakorlatba is átültesd, és érdekessé varázsold a kertet azután is, hogy lement a nap.