A pofozkodás követését legutóbb valahol ott hagytuk abba, amikor bő két hete az EA erőszakos lépést téve bejelentette, hogy ha kell, közvetlenül a részvényesektől fogja megszerezni az értékpapírok többségét, és ezzel a Take-Two feletti kontrollt. Akkor a Take-Two gondolkodási időt kért.

Nos, lássuk, mi történt azóta! Március 26-án a kiadó bejelentette: kitartva korábbi álláspontja mellett ismét visszautasítja az EA papíronkénti 26 dolláros ajánlatát, és más esetleges kérővel sem tárgyal a Grand Theft Auto IV kiadásáig (április 29.), hiszen úgy véli, az év egyik legjobban várt játéka feljebb tornázza majd a cég értékét. Mindezeket megerősítve az igazgatótanács részvényesi jogmegállapodást deklarált, mely megtiltja, hogy a 20%-nál nagyobb részesedéssel bíró résztulajdonosok a vállalat érdekeit sértő áron adják el papírjaikat - bár ez csak az új vásárlókra vonatkozik, a régiekre csak akkor, ha további két százalékot vesznek.

Az EA válasza két nap múlva érkezett: kommentárjukban a lépést „méregtablettának” nevezik - ez egy ismert üzleti kifejezés arra, ha valaki egy erőszakos felvásárlási kísérletet valamilyen akcióval megpróbál meghiúsítani. A kiadó az eredetileg 2008. április 11-ig szóló tenderajánlatot egy héttel meghosszabbította, április 18-ig, hozzátéve, hogy ez az utolsó határidő, utána beindítják a bulldózereket. Szerintük a 26 dolláros részvényenkénti ár fair, és a Take-Two jobban jár, ha elfogadja azt minél előbb.

Ez utóbbi félmondatot hangoztatta egyébként a 26-i bejelentést követően Michael Pachter, a Wedbush Morgan közismert, oldalunkon is többször idézett elemzője. Ahogy fogalmazott, alaposan meglepte őket a Take-Two lépése, hiszen az EA első, február 16-i ajánlatakor 17 dolláron álltak a papírjaik, és az elmúlt két évben csak veszteségeket könyvelhettek el. (Az igaz, hogy az ajánlat nyilvánosságra kerülésekor 25 dollár körüli értékre ugrottak a részvények, de onnan azóta sem igazán mozdulnak el.) Patchner szerint a vezetés hibát követett el, a kiadó nem fog jobb ajánlatot kapni ennél, ráadásul teszik vagy sem, a két cég egyesülése olyan konszolidációt eredményezne (a belső átszervezésekkel, stúdióösszevonásokkal, vagy például a sportlicencek egyesítésével), amely hamar megerősítené az új óriás piaci pozícióját. Az elemző azt is hozzátette: abban bízni, hogy a GTA4 megjelenése megemeli a cég értékét, „legjobb esetben naivitás, legrosszabb esetben álnokság”, mert „alig hihető”, hogy az első heti kritikák és eladások érezhető módon befolyásolnák mindezt.

Okosabbak tehát megint nem nagyon lettünk, a Take-Two mindent megpróbál védekezésképpen, az EA nyomást gyakorol, a piac pedig kivár. Ha előbb nem, április 18-án valami megint történni fog...