A 2016. november 5-ei dátumot érdemes bekarcolni a naptárakba, ugyanis a szép őszi szombat egész napot átölelő PixelCon bulija után a Machinae Supremacy metálbanda készül kíméletlen pixelbombázásra. Itthon eddig egyedülálló közösségfinanszírozási sikert ért el az Insert Coin Egyesület – egy túlteljesített Indiegogo kampánnyal sikerült az európai metál-színtér egyik legizgalmasabb bandáját Budapestre csábítani. A videojáték-muzsikákból építkező Machinae Supremacy koncertre érkező crowdfunding támogatás 116%-nál állt meg, ami a hazai geek közönség példátlan összetartását, valamint a chiptune-rockzene úttörőinek hívóerejét is tükrözik.

A Spinefarm istállónál állomásozó banda zenéje alapvetően svéd ízekkel tarkított, dallamos power-metal, amelyhez ízlésesen illeszkedik a 8 és 16 bites szintetikus dallamvilág – a Commodore 64 legendás SID hangmoduljától a Super Nintendo harapós soundjáig. A srácok korábban az ingyenesen letölthető, méretes katalógusukkal szereztek világhírt, a legendás Sidology trilógiájuk idejekorán megalapozta a zenei létjogosultságukat a kritikus metálkedvelők köreiben is, mára pedig öt nagykiadónál felvett nagylemezen vannak túl. A svédek koncertjét a hazai illetőségű SIDrip Alliance vezeti fel, utána pedig a Synthwaver’s Night esemény zárja a hangos bulit.

De nem csak a koncertek miatt érdemes ellátogatni a PixelConra. A 10:00 órai kapunyitás után szakújságírókkal folytatott kerekasztal beszélgetés, a hazai indie játékfejlesztőket átkaroló Grand Pix kupa, az Űrgolyhók után szabadon csak Jam the Radarnak elnevezett lowrez-compo, retro-játékterem, cosplay-vetélkedők és további fellépők várják azokat, akik kicsit is fogékonyak a geek-kultúra széles spektrumán mozgó elfoglaltságokra. A nap kiemelt pontja a Grand Pix indie-bajnokság mellett az IDDQD blog által szervezett játékos vetélkedő lesz, ahol az Index.hu újságírója, Stöki vállalta a karmesteri pozíciót, meglepetésvendégekkel. A rendezvény lebonyolításában aktív szerepet vállal a MAVIK Magyar Virtuális Küzdősport Egyesület, a Nintendo Közösség és az Artemis.

pixel-con-machine-supremacy.jpg