Zökkenőmentes távolságok

Legalábbis eddig így volt. Nemrégen azonban megjelent egy úgy szemüveglencse típus,  a Galéria Optikánál is kapható Varilux XR Track, mely a multifokális szemüvegekúj generációját jelentheti, és amelynek segítségével kiküszöbölhető a korábbról ismert, hasonló lencsék legnagyobb hátránya. 

Ez az újdonság érzékeny a szemmozgásra, így mozgás közben is könnyedén lehet vele a különböző távolságokban lévő tárgyakra fókuszálni. Mielőtt azonban részletesen ismertetnénk ezt a technológiai innovációt jelentő lencsét, nézzük meg röviden, mi is a multifokális lencse.

A multifokális lencsékről általában

Legnagyobb előnye a bifokálissal szemben, mely csak két látási zónában biztosítja az éleslátást, hogy használatával három távolságra is jól láthatunk. Közelre, távolra, és az úgynevezett munka- vagy köztes távolságra. Ez utóbbi azoknak különösen fontos, akik sokat dolgoznak képernyő előtt ülve, ugyanis ez az a távolság, amelyet egy bifokális szemüveggel nem tudunk kezelni. 

Mint ahogyan azt említettük már, a multifokális szemüvegek megszokása kinek több, kinek kevesebb időt vesz igénybe, mivel ebben az esetben nem elegendő a szemünket mozgatni, a fejünk utánfordításának segítségével tudjuk megkapni az éles képet. Erre a hátrányra jelent megoldást az új lencse.

galeriaoptikahu-2024-junius-linkmarketing-3.jpg

Egy egyedülálló lencsekoncepció

Az XR-motion technológiával mindkét lencsét finomítani lehet viselőjének szokásaihoz igazodva, így fejmozgás nélkül is több irányba éles látást tud adni. Felmérik, melyik a páciens domináns szeme, és részletes számításokon keresztül a készítés során kialakítanak egy olyan megoldást, amely lehetővé teszi, hogy a különböző távolságokban lévő tárgyak között gyorsan váltson fókuszpontot. 

A korábbi multifokális lencséknél a közeli látótér jellemzően nem túl széles. Az új technológiával megalkotott szemüvegek esetén azonban ez akár 25%-kal növekedhet. 

Az azonnali éleslátás eredményeként jobbá válik viselőjének a reakcióideje - akár mozgás közben is. 

Kinek lehet rá szüksége?

A presbiópiában szenvedők közül azoknak, akik a legkiválóbb látásminőséget szeretnék élvezni a mindennapok során is. Jól jöhet a fiatalabb generációk számára, akik számára az élet elképzelhetetlen a multitasking nélkül, mivel nekik a különböző tevékenységek közötti gyors váltás az életük része, így a különböző fókuszpontok közti váltás is elengedhetetlen számukra.

Azok számára is jó lehetőség, akik az egyszerű multifokális lencséket nem igazán tudták megszokni, gondot jelent nekik a távolságok közötti navigáció.

Bárki is viselje, az XR-motion technológiával készült lencsék új jelentést adnak a multifokális szemüvegeknek.