A Sony talán a legvadabb álmaiban sem gondolta volna, hogy hogy ekkora gyűlölethullámot szabadít magára a PlayStation 5 Pro bejelentésével, a november 7-én érkező félgenerációs konzol árcédulája ugyanis elég sok embernél kiverte a biztosítékot, pláne úgy, hogy a cég csupa régebbi címmel promózta a masina teljesítményét és a PSSR (PlayStation Spectral Super Resolution) nevet viselő felskálázási technológia szépségeit. Nagyon úgy fest tehát, hogy nem ez a gépezet fogja megdobni a cég hardveres eladásait, pláne, hogy még a részletes elemzéseiről ismert Digital Foundry sem tudja meleg szívvel ajánlani a ketyerét, szakértők pedig már azt is kimatekozták, hogy melyik videókártyával mérhető össze leginkább a PS5 Pro teljesítménye.

Hírünk alanya állítólag 67%-kal több számítási egységet tartalmaz, mint a PS5, amiben ugyebár 36 darab található, így a fejlesztett változatban összesen 60-at fogunk fellelni – pontosan annyit, mint az AMD Radeon RX 7800 XT esetében (az összehasonlításról készült táblázatot egyébként ITT tudjátok megtekinteni). Mivel a videókártya további tulajdonságai is közel állnak a PS5 Próéhoz, akár úgy is fogalmazhatunk, hogy a konzol teljesítménye egy kicsivel lassabb RX 7800 XT-ének felel meg, bár memória-sávszélesség terén ugyebár 8%-os pluszt írhatunk az utóbbi javára, ez pedig egy rendkívül fontos tényező a részletes környezeti elemek betöltése terén.

Ezen az eredményen a továbbra is a Zen2 architektúrán alapuló CPU sem segít túl sokat, bár nagyobb (1440p vagy magasabb) felbontás esetén úgyis a GPU-ra hárul majd a legtöbb teendő, ráadásul a PSSR is igyekszik gondoskodni a sebesség-képkockaszám kényes egyensúlyáról. A szakértők végül arra a konklúzióra jutottak, hogy bár az árazás miatt nem olyan biztos, hogy jobban megéri a PS5 Pro, mint egy hasonló tudással bíró PC, még így is jó vétel lehet azok számára, akik kizárólag játszani akarnak. A felhasználói véleményeket látva a többség nem egészen ért egyet ezzel a következtetéssel, szóval kíváncsian várjuk az eladási mutatókat.

A borítóképek forrása: PlayStation