Két szakasz: tervezés és kivitelezés

  • Tervezés

Az építkezést két fő szakaszra lehet osztani, az egyik a tervezés a másik a kivitelezés. A tervezés során, egyénileg működő építészmérnökkel vagy tervező irodával zajlik a közös munka. A kulcsrakészház.hu oldalán rövid betekintést nyerhetünk a tervezés folyamatába hónapos lebontásban. A tervezési szakasz nagyságrendileg fél évig is eltart, ha minden jól alakul, ennyi idő alatt meg lehet szerezni az építési engedélyt.

  • Kivitelezés

Ahogyan az imént említettük, a második szakasz a kivitelezés, amikor a papírra vetett, engedélyezett tervek elkezdenek megvalósulni. Míg az első szakaszban csak a tervező építésszel és közvetlen munkatársaival konzultáltunk, addig a kivitelezési szakaszban belép egy csomó új szereplő épülő házunk kapuján.

Generálkivitelező

A generálkivitelező az a személy vagy cég, aki vagy amely a teljes építési folyamat felügyeletéért és ütemezéséért felelős. Ők gyűjtik össze a szükséges szakembereket, alvállalkozókat és partnereket a munka minden egyes fázisához, és felelősséget vállalnak a projekt sikeres befejezéséért.

https-kulcsrakeszhazhu-2023-majus-cikk4.jpeg

Egy professzionális és megbízható vállalkozó szakértelme felbecsülhetetlen értékű, akire nem olyan könnyű feladat rábukkani, pláne, ha nincsenek előzetes tapasztalataink és ismereteink, legjobb, ha generálosra bízzuk a munkát.

A generálkivitelező a következő szakmákat fogja össze: kőműveseket, mérnököket, fűtésszerelőket, villanyszerelőket, burkolókat, festőket, nyílászárósokat, ácsokat, lakatosokat és más szakembereket, mint például a hulladékelszállítókat vagy kerttervezőket.

Projektmenedzser

A projektmenedzser nem biztosít saját alvállalkozókat. Inkább a munka ütemezésének és szervezésének felelősségét vállalja át az ügyfél nevében, de nem garantálja a munka minőségét. A szerződött szakemberek felelősek az egyes szakágakban végzett feladatokért. A projektmenedzser segíti az ügyfelet az árajánlatok bekérésében, azok áttekintésében és a döntés előkészítésében, de a végső döntést az ügyfélre bízza.

Műszaki ellenőr

A műszaki ellenőr olyan szakember, aki az ügyfél nevében jár el. Rendszeresen látogatja az építkezés helyszínét, hogy meg tudjon bizonyosodni arról, hogy a munka az elfogadott tervnek megfelelően és az előírt minőségben zajlik. Ha bármilyen probléma merül fel, azt jelenti mind az ügyfélnek, mind a kivitelezőnek, és javaslatot tehet a műszaki problémák megoldására. 

Egy ház építése összetett folyamat, amely számos különböző szakember és alvállalkozó összehangolását igényli. A kívánt eredmény eléréséhez elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk azzal, hogy kinek mi a feladata.