Május 30-án eljutottunk egy weboldalra (www.exoriare.com), melyre a kitalált kóddal belépve csak egy látogatottsági számláló és némi grafika volt látható. Az internet feltúrása után kiderült, hogy a weboldalt John Johnson, a Relic producere regisztrálta, aki ezen kívül még két címet bejegyeztetett: smokinggungames.com  és smokingguninc.com. Ebből arra lehetett következetni, hogy ez egy új játékstúdió neve. Nos, nem tévedtünk...

Smoking Gun: új stúdió, plusz egy rejtély...Ma hivatalosan is bejelentették a Smoking Gun Interactive piacra lépését. Három alapítója igazán nagy név a szakmában. Az elnök és kreatív igazgató az említett John Johnson, a Company of Heroes producere; őt tartják a Relic egyik felvirágoztatójának, korábban az EA Canada csapatában dolgozott. A technikai igazgató Drew Dunlop, aki 8 évet húzott le a Relicnél hasonló pozícióban, részt vett a Homeworld megalkotásában, és ő vezette a CoH motorját összekalapáló teamet is. A harmadik alapító, egyben az új firma művészeti vezetője egy hölgy, Angie Pytlewski. Ő korábban szintén az EA Canada színeiben dolgozott a Need For Speed szérián, majd a Relicnél élte ki kreativitását az elmúlt hét évben, ő vezette a CoH művészeti csapatát. Hármójuk portfoliója elég kemény: Company of Heroes, Impossible Creatures, Homeworld, Need for Speed: Porsche Unleashed, WCW Mayhem, Fifa 99, Fifa World Cup 98, Need for Speed: High Stakes, NBA Live 98, NHL 98, Need for Speed III: Hot Pursuit, Need for Speed II, Fifa 97, NBA 97, Need for Speed SE, e 15 címből kilenc egy vagy több millió példányszámban kelt el.

A trió egyelőre munkatársakat keres, ami nem lesz nehéz, hiszen Vancouverben ütöttek tanyát, és rendszeres olvasóink már tudják, hogy Kanada ezen része igencsak meg van áldva tehetségekben, melyet a kormány okos lépései, és az olyan nagy kiadók, mint az EA vagy a Ubisoft beruházásai is elősegítenek.

Az említett weboldal egyébként egy nagy rejtély. Múlt héten még jelszót kért, ezt beadva jött elő az a bizonyos számláló. Miután elértük a „kritikus tömeget”, jelenleg két rébusz látható a lapon (alul, a Transmission feliratokra bökve), melyek dekódolásában egyelőre részeredményeket értem el, de próbálkozom, erre buzdítlak titeket is. Mindehhez kacsolódik egy videó is, melyet a Google Earth közösségi oldalára tettek fel, de már a YouTube-ra is felkerült, és alant látható. A rejtélyes tárgyon egyébként morzekódban a „THIS IS SMOKING GUN” felirat olvasható, a közben hallható rádióforgalmazás az Apolló 8 hírhedt beszélgetése („látjuk a Télapót”, ami ufóészlelés kódjele volt a NASA-nál), és a Relic fórumának erre dedikált topikjában is van pár további nyom.



A „füstölő fegyver” egyébként mindezt azzal magyarázza: be szeretnék vonni a közösséget egy nagy közös munkába, ez számukra, mint játéktervezők is a legfontosabb szempont. Ez egy másik tervezői út: az olyan játék, mely attól függően változik, hogyan lépnek vele és egymással kapcsolatba az emberek játék közben. Új csapatuk erre az útra szeretne lépni, új irányt mutatva az interaktív médiában szórakozásra vágyóknak. Elmondásuk szerint ez a kampány még csak a kezdet...

Nos, a kezdet mindenképp bíztató, no és az sem elhanyagolható, hogy a hölgy és a két úr megfelelő szellemi tőkével és tapasztalattal rendelkezik - aki figyelemmel kísérte a Relic munkásságát, efelől szemernyi kételyt sem táplálhat. Kíváncsian várjuk a folytatást!