Pont múlt héten foglalkoztunk a témával, hogy a The Last of Us-ban megismert Cordyceps vajon jelenthet-e valós veszélyt az emberiségre. Most egy másik gombafajról lesz szó, ami egyáltalán nem számít újdonságnak, viszont annyira ritkán bukkannak a nyomaira, hogy mindenképp érdemes megemlíteni a legújabb észlelést.

A The Times hozta le a hírt, miszerint Skóciában Gibellula nyomaira akadtak: ez a ritka gombafaj spórák segítségével fertőzi meg a pókokat, majd kinő a testükből, végül teljesen megemészti őket. Előtte azonban "zombi" viselkedést is kivált belőlük: ráveszi őket, hogy jussanak el egy levél aljára, ahonnan a spórák szabadabban terjedhetnek.

Skóciában 70 év alatt ez a 10. Gibellula-észlelés. Ben Mitchell, aki a legfrissebb feldezést tette, így nyilatkozott:

"Úgy tűnik, mintha a Gibellula rávenné a pókokat, hogy a levelek aljához mozogjanak, mielőtt odatapasztaná őket. Talán azért, mert így a spórák védve vannak az esőtől, és könnyebben terjedhetnek. Kicsit zord, de ez is a hihetetlen természeti világ része."

Remek, most már nem csak a pókoktól, hanem a zombi pókoktól is retteghetünk... feltéve, ha Skóciában járunk, és levelek alját simogatjuk. Mindesetre szintén múlt héten érkezett meg a The Last of Us sorozat 2. évadának előzetese, ha még nem láttátok, mindenképp pótoljátok a megtekintését.