Sigourney Weaver az idei Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon életműdíjat kap, ennek alkalmából adott interjút a Deadline-nak, amelyben persze előbb-utóbb előkerült az Alien-franchise is, hiszen az első négy rész (különösen A nyolcadik utas: a Halál és A bolygó neve: Halál) fontos mérföldkőnek számítanak a színésznő hosszú múltra visszatekintő pályafutásában. Először 1979-ben bújt Ellen Ripley bőrébe, mindössze 30 évesen, Ridley Scott rendező irányítása alatt, és bár a film elején egyáltalán nem tűnt úgy, hogy az ő karaktere a főszereplő, sőt, a szerepet igazából nem is kifejezetten női színészre írták, Weaver neve mégis összeforrt a franchise-zal. Jó ideig nem is létezett Alien-film nélküle, hiszen Ripley hiába áldozta fel magát A végső megoldás: Halálban, az öt évvel későbbi negyedik epizódban megint visszaédesgették a színésznőt (igaz, már csak egy Ripley-klónként), szóval sok veterán rajongó még mindig úgy gondolja, hogy az Alien egyenlő Weaver főhősnőjével.

eduwtfemmeellenripleythumb1600x900.jpg

Az 1997-es Alien 4: Feltámad a Halál után ugyan terítéken volt egy ötödik rész, legutóbb pedig Neill Blomkamp tervezett, de végül elkaszált Alien-projektjénél került szóba az, hogy Ripley visszatér, de persze ezekből nem lett semmi. Ennek ellenére a fan service korában természetesen néha-néha kibukik a kérdés, hogy Weaver visszatérhet-e valahogy a franchise-ba, és a Deadline is felidézett egy közelmúltban tett nyilatkozatot James Cameron rendezőtől, miszerint a science fictionben soha nem hal meg senki véglegesen. Innen pedig egyenesen út vezetett a már tárgyalt kérdésig, amire a színésznő így felelt: „Úgy érzem, a karakter sose távolodott el tőlem, de másrészről még nem kaptam olyan forgatókönyvet, ami azt üzente volna nekem, hogy ’ezt meg kell csinálnod’. Számomra tehát Ripley egyféle másik dimenzióban van, biztonságos távolságra az idegentől egy időre. Nem igazán gondolkodok rajta, de nem teljesen lehetetlen a visszatérés, és nyilván sok jó alkotót inspirál ez a mű.

Weaver emellett azt is elmondta, hogy nem szokott sokat gondolkodni azon, hogy a közönség mennyire igényel egy újabb Alien-filmet Ripley-vel, ám ha esetleg felmerülne egy ilyen terv, nem utasítaná el élből, előbb mindenképp fontolóra venné a dolgot. „Néhányszor már szóba került, de emellett el vagyok foglalva más dolgokkal is. Ripley kiérdemelte, hogy pihenjen” – fogalmazott a színésznő.

Mindenesetre a franchise úgy tűnik, remekül megvan Ellen Ripley nélkül: a sorozat legújabb darabja, a nemrég debütált Romulus világszerte lassan 230 millió dolláros bevételnél tart és a kritikusok szerint is jól sikerült.