Ma már számos segítséget kaphatunk a mobiltelefonunkon futó, a külön egységen működő, vagy az autónkba integrált navigációtól. Ugyanakkor a hibás információk (például a nem megfelelő frissítés miatt) okozhatnak némi zűrzavart. Ezért nem árt képbe lenni a KRESZ sebességre vonatkozó szabályaival!

A sebességhatárokat időnként felülvizsgálják

Azt szinte mindenki tudja, hogy a hazai fizetős utak nagyobb sebességet engednek meg, mint az ingyenes szakaszok. Sokan éppen ezért választják őket. Meg persze azért is, mert sokkal jobb minőségűek, és kevésbé balesetveszélyesek, mert nincs rajtuk szembejövő forgalom.

autopalya.jpg

Azt azonban már kevesebben tudják, hogy még ezeken a szakaszokon is időnként felülvizsgálják a sebességkorlátozások mértékét. A legtöbb esetben ennek az eredménye csökkentés lesz, de akár növelésről is szó lehet egy-egy módosítás során. Ezek a módosítások akár egyik napról a másikra is életbe léphetnek, így ezeket nehezen követik le a különböző navigációs eszközök.

Mi az oka a sebességhatárok változásának?

Számos ok állhat egy-egy ilyen módosítás mögött. Általában helyi jellegű változásról van szó, de változó az is, hogy milyen hosszúságú szakaszokon lép életbe, és legtöbbször ideiglenes, csupán átmeneti módosítás történik. Az okok lehetnek például üzemeltetési tapasztalatok, felülvizsgálatok, rendőrségi javaslatok, esetleg lakossági vagy önkormányzati javaslatok.

A konkrét sebességhatárok

Sok esetben a túl lassan közlekedő járművek is gondot okozhatnak, balesetveszélyesek lehetnek. Mégis ha azt mondjuk, hogy sebességhatár, akkor mindenki a felső határértékre gondol.

Úttípusonként és járműtípusonként vannak meghatározva, hogy milyen maximális haladási sebességgel közlekedhetünk. Ennek megfelelően az alábbiakra kell figyelnünk (ha külön tábla nem jelez egyéb korlátozást).

Személygépkocsival, motorkerékpárral és 3.500 kg legnagyobb össztömeget meg nem haladó járművel:

  • lakott területen 50 km/óra,

  • lakott területen kívüli egyéb útszakaszokon 90 km/óra,

  • autóúton 110 km/óra,

  • autópályán 130 km/óra.

Külön jogszabályban meghatározottaknak megfelelő autóbusszal így alakulnak a felső határok:

  • lakott területen 50 km/óra,

  • lakott területen kívüli egyéb útszakaszokon 70 km/óra,

  • autópályán 100 km/óra.

Egyéb gépjárművel, valamint gépjárműből és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel:

  • lakott területen 50 km/óra,

  • lakott területen kívüli egyéb útszakaszokon 70 km/óra,

  • autópályán 80 km/óra.

Járjunk nyitott szemmel!

Ezeket az értékeket ismernie kell mindenkinek arra a járműtípusra vonatkoztatva, amit vezet. De ez még nem elég ahhoz, hogy szabályosan közlekedhessünk!

Olykor szakaszosan és időszakosan változnak a maximális sebességhatárok. Éppen ezért figyelnünk kell a közlekedési táblákon szereplő korlátozásokat! Azok lesznek a legnaprakészebbek, nem a GPS rendszerünk.