A problémát nemcsak az jelenti, hogy a szmog és a szálló por nem áll meg a küszöbön, hanem az is, hogy számtalan láthatatlan veszélyforrás leselkedik ránk, például a penészgombák spórák, vagy a bútorokból párolgó vegyi gázok. Az átlagosan belélegzett napi 10 ezer liter levegőnek pedig a legnagyobb részét otthon lélegezzük be, ezért is fontos, hogy harcoljunk a beltéri légszennyezettség ellen!

Nem mindig segít a szellőztetés

A szellőztetés ugyan segíthet abban, hogy cserélődjön a levegő a lakásban, de sajnos nem mindig lehetséges: tart a fűtési szezon, allergiás személy van a családban, hogy csak néhányat említsünk. 

Nincs más hátra, rá kell bíznunk magunkat a technológiára! Egy, a Szellőző shop kínálatában megvásárolható légtisztító például elbánik a kellemetlen szagokkal, valamint ha nagyobb teljesítménnyel is rendelkezik, akkor akár egy nagy nappaliban is eredményesen harcolhat a szálló por, a vírusok és baktériumok ellen.

szellozoshophu-2023-december-linkmarketing-2.jpg

De ugyanez igaz a légmosóra is, amely hibrid, azaz 2 az 1-ben eszköz. Azáltal ugyanis, hogy a beszívott száraz és szennyezett levegőt lemeztárcsákon vezeti át, nemcsak a szennyező anyagokat távolítja el a levegőből, hanem növeli a páratartalmat is.

Ha a penésszel gyűlik meg a bajunk

A penészgomba-telepek rendkívül gyakori jelenségnek számítanak a rosszul szigetelt, túlságosan nedves levegőjű helyiségekben, de szerencsére a megszüntetésükre igazán hatékonyan alkalmazhatók a párátlanító készülékek. 

A hűtős modellek kifejezetten jó választásnak bizonyulnak magas páratartalom és magas hőmérséklet esetén, mivel a levegőből kivont nedvességet hűtőelemeken vezetik át, amelyek lecsapják a vizet. Ezért is használják őket általában a nagyobb helyiségekben, pincékben vagy garázsokban.

További praktikus tippek

Az otthonunk levegőjének minősége már olyan egyszerű szokások bevezetésétől is nagymértékben javulhat, hogy a hazaérkezés után azonnal levesszük a cipőnket. A legtöbben ugyanis bele sem gondolunk, hogy a nap folyamán mennyi mérgező vagy káros anyagot szedünk össze, miközben sétálunk. 

De az is sokat segíthet, ha szobanövényekkel árasztjuk el az otthonunkat, amelyek nem csupán a stressz-szintünk csökkentéséhez járulhatnak hozzá, hanem a beltéri levegőt is frissebbé varázsolhatják.

Végül pedig az illóolajok használatát említenénk még meg, amelyekről a legtöbben nem is tudják, hogy némelyikük kiváló fertőtlenítő tulajdonságokkal bír, és elpusztítja a levegőben található kórokozók többségét. Ilyen lehet például a 100% tisztaságú eukaliptusz, citrom, levendula, teafa vagy borsmentaolaj.