• Freddy Krueger népszerű az egész világon
  • Robert Englund szerint ez az álmok egyetemességének köszönhető
  • A figura fekete humora is közrejátszhatott ebben

fred.jpg

Robert Englund színész már 1984 óta a rémálmokban gyilkoló horror-rém, Freddy Krueger megformálója, aki nélkül nehéz is lenne elképzelni az ikonikus karaktert. (A 2010-es remake próbálkozott ugyan, de nagyot bukott.) Englund a múlt hétvégén, a Fandemic Tour Sacramento során beszélt a karakter népszerűségéről: míg sok minden lehet, ami miatt Freddy ma is megrémíti a gyerekeket, a legfőbb ok, hogy mind álmodunk, álmaink pedig hasonlóak.

„Szívesen vállalnám magamra a filmek sikerét, de a legfőbb oka annak, hogy a filmek univerzális sikert értek el, hogy a rémálom maga is univerzális. Az álom univerzális. És nem tudom, hogy tudjátok-e ezt, de akár egy alaszkai igluban élsz, akár Hawaiin szörfözöl, akár Afrikában terelgeted a jószágaidat, az álmaink, a rémálmaink ugyanazok. Zuhanunk, megfulladunk, be vagyunk zárva – ezek mind általános álmok. A Rémálom az Elm utcában pedig épp ezért lett azonnal világsiker.”

A Rémálom az Elm utcában filmek lehet, hogy nem a legkifogástalanabbak, de tény, hogy Freddy Krueger figurája ikonikus karakter és az évek során meghatározó alakjává vált a horrorfilm műfajának. Az álmok és rémálmok univerzális jellegén túl véleményem szerint a fekete humor is közrejátszott népszerűségében és az is, hogy ellentétben más slasher-rémekkel, Freddy beszél, s ezáltal megismerjük elragadó személyiségét is. Jason és Michael például csak némán kaszabol, amit persze élvezet nézni, de egy semmitmondó álarc és pár megölt tinédzser még senkinek nem volt elég ahhoz, hogy belopja magát a nézők szívébe is.