A legenda szerint, amikor a producerek a ’90-es évek végén felkeresték Ridley Scott-ot a Gladiátor megrendezésével kapcsolatban, az orra elé rakták Jean-Léon Gérome Pollice Verso nevű festményét, mire a direktor csak ennyit felelt: „Megcsinálom.” A többi, ahogy mondani szokás, már történelem: a film végül hatalmas sikert aratott, az Oscar-bizottság sem volt vele fukar, és azóta is a mozgóképes történelem legjobbjai között tartják számon. Mindemellett pedig egy kerek, lezárt sztori volt, ami értelemszerűen nem követelt meg semmiféle folytatást, azonban mégis úgy alakultak a dolgok, hogy elkészült a második rész, amely idén ősszel érkezik a mozikba – és amelyet Scott is csak egy feltétellel volt hajlandó levezényelni, pontosabban azzal a kívánsággal, hogy visszaterelheti az aktuális főhőst a római Colosseumba.

Erről maga a rendező mesélt a Total Filmnek: „Az ember mindenféle kérdést számításba vesz. Az egyik legfőbb, hogy vissza tudunk-e térni Rómába. Visszamehetünk-e a Colosseumba? Mert hogy ezt Russell-lel is megcsináltuk az első részben. A válasz pedig az: jobb, ha visszamegyünk a Colosseumba, mert hát Gladiátor a film címe. Nem is tudom, hogyan lehetne ezt az egészet megvalósítani anélkül, hogy visszatérnénk a Colosseumba. Máskülönben nincs értelme elkészíteni a filmet.”

A Gladiátor 2 története szerint a Maximus által védelmezett Lucius távol él Rómától a szeretteivel, az észak-afrikai Numídiában, ahol önként harcol a helyi arénában. A fordulat akkor következik be, amikor Marcus Acacius tábornok a római légióval megjelenik a királyságban – a karakter annak idején Maximus tanítványa volt és közel került Lucius édesanyjához, Lucillához. A főszereplő így visszatér Rómába, ahol ismét egy gladiátorokat futtató idős férfi lesz a mester, Commodus helyett azonban egyszerre két őrült császárt is kapunk, Caracellát és Getát. Szóval a sztori kifejezetten sok hasonlóságot mutat az első résszel, azonban Scott szerint ez nem valamiféle fantasy, hanem a történelembe ágyazták, márpedig, ahogy ő fogalmaz, „a történelem ismétli önmagát”.

A Gladiátor 2 november 14-éndebütál a hazai mozikban.

Borítókép forrása: Gamesradar