Nehéz megmondani, hogy a Half-Life 3-at vagy a GTA 6-ot övezi-e nagyobb várakozás, ám mivel utóbbi már egészen biztosan létezik (bár vannak arra utaló jelek, hogy az előbbi is), mi inkább a Rockstar Games jövőre érkező mesterművének (?) a fejére tennénk a képzeletbeli koronát. A sandbox műfaj (várhatóan) következő lépcsőfokáról sajnos csak egyetlen előzetes látott eddig napvilágot (már persze a szivárgáson túlmenően), nem hivatalos információból viszont annyi van, hogy lassan bedöntik a ház oldalát, így várható volt, hogy előbb vagy utóbb valaki csokorba gyűjti a pletykákat és szivárgásokat.

A köpeny nélküli hős szerepét ezúttal a többször is bizonyított informátor, Rino töltötte be, aki X-en szedte pontokba az eddig felbukkant infókat és érdekességeket, méghozzá a GTA 6 Countdown nevű profilra hivatkozva, szóval – és ezt ő maga is kiemelte a posztban – az alant olvasható dolgokat még a szokásosnál is nagyobb fenntartásokkal kezeljétek, mivel van 1-2, ami már ránézésre is sántít.

Rino első körben kiemeli, hogy állítólag 2014-ben kezdődött a Grand Theft Auto 6 fejlesztése, ami eleve hihetetlennek tűnik, hiszen akkor még nagyban kalapálták a fantasztikus Red Dead Redemption 2-t, emellett pedig a 2 milliárd dolláros büdzsé sem hangzik annyira hihetőnek. Az már annál inkább, hogy valamikor november közepén vagy decemberben kaphatjuk meg a második kedvcsinálót, hiszen ha valóban jövőre érkezik az opusz (a Take-Two eredménybeszámolója alapján nem lesz csúszás, a tweet szerint viszont nincs teljesen kizárva a 2026-os debütálás), akkor nem ártana mielőbb csúcsra járatni a marketinget. Ami a program világát illeti, elméletben kétszer nagyobb térkép vár ránk, mint a GTA 5 esetében, a beleélésről pedig a teljességgel dinamikus időjárási rendszer fog gondoskodni – erről ugyebár már maguk a fejlesztők is értekeztek, szóval talán kipipálhatjuk a valóságtartalmat igazoló rublikát. Kiderült továbbá (persze csak idézőjelesen), hogy Leonida állama fokozatosan fog megnyílni előttünk, tehát nem barangolhatjuk be az egészet rögtön a játék elején, és mivel 3 szigetet is kapunk, a Rockstar kiemelt figyelmet fordít a víz fizikájára, ahogy ahhoz kapcsolódó elfoglaltságból (például halászat és szörfözés) is kapunk "néhányat". 

Rino írása alapján 3 nagyobb város (köztük ugyebár Vice City) és 4 kisebb település várja, hogy vegzáljuk a békés lakóit, ráadásul az épületek 70%-ába be is mehetünk, bár nekem ez az arány is eléggé meredeknek tűnik. Apropó épületek: elvileg visszatérnek az olyan ikonikus helyszínek, mint az Ocean View Hotel és a Malibu Club, emellett pedig egy NASA inspirálta űrközpontot (SERA) és egy Disney World ihlette vidámparkot (Fairyland) is meglátogathatunk a két főszereplő (Jason és Lucia) valamelyikével. Amennyiben hihetünk a bejegyzésben foglaltaknak, játékmenet terén is számíthatunk néhány újításra/módosításra, a luxusautók feltöréséhez például speciális felszerelésre lesz szükségünk, plusz visszatér a San Andreasban debütált dual-wielding, tehát egyszerre két fegyverrel is szórhatjuk az ólmot. Ehhez kapcsolódóan elég véres jelenetekre számíthatunk (erről is volt szó korábban), a rendőrök MI-je pedig rengeteg problémát fog okozni az ámokfutást preferáló rajongóknak, ahogy a mezei NPC-k viselkedése is közelít majd a teljesen élethű felé – a Red Dead Redemption 2 után ezt egyébként hajlamosak vagyunk elhinni. 

gta-6-leak.jpg

Persze mit ér egy homokozó tennivaló nélkül, nemde? Nos, papíron ezen a téren sem kell csalódnunk a stúdió mesteremberiben, mivel nem kevesebb mint 1500 játékbeli esemény vár ránk a kaland során, a GTA 5-ben is kiválóan sikerült rablások, valamint a drogkereskedelem pedig elég nagy hangsúlyt kap a sztoriban, ami a helyszínből eredően ugyancsak reálisnak mondható. Szintén fontosnak minősül, hogy az immerzió jegyében kiemelt szerep jut az interaktivitásnak, a sportkedvelők pedig olyan szabadidős tevékenységekkel múlathatják az időt, mint a golf, a kosárlabda, a tenisz, vagy épp a GTA 4-ben "megszeretett" bowling – a kevésbé aktív játékosok persze akár egy sztriptízbárban is kipihenhetik a fáradalmakat. Mindez hihetetlenül jól hangzik, ám sokadszorra is ki kell emelnünk, hogy egyik információ sem a Rockstartól vagy a Take-Two-tól érkezett, szóval semmit sem szabad készpénznek venni.