2024-ben szinte minden második hónapra jut egy olyan játék, ami pillanatok alatt képes hihetetlen játékosszámot produkálni. Év elején ott volt ugye a Palworld meg a Helldivers 2, sokat hallani arról a nyomorult kattintgatós Banana-ról, és biztosan találkoztatok már a Balatro névvel is. A Balatro idén február 20-án jelent meg, és egy hónap alatt már 1 millióan játszották. No de miről is van szó pontosan?

Egy single-player, póker-alapú roguelike pakliépítős kártyajátékról. Elsőre ez kicsit töménynek hathat, de a lényege, hogy a pókerben is ismert kombinációkat kell kijátszanunk, hogy pontokat szerezzünk, és elérjük/túllépjük az adott körben kitűzött célt. Igen ám, de vannak különböző módosítók is, Jokerek, bolygókártyák és egyebek képében, melyek kihatnak a játék szabályaira, ezzel színesítve és még izgalmasabbá téve a játékmenetet. Ha viszont nem érjük el a kitűzött célt, buktunk mindent, és kezdhetjük elölről az egészet.

No de miért kezdenénk újra és újra elölről ugyanazt? Azért, mert minden kör más, hiába ismersz X dolgot, biztosan lesz egy X+egyedik dolog, ami teljesen új megvilágításba helyezi az egész játékot. Hihetetlen, mennyire részletes és mély az egész, mégis gyors tempójú, bármikor elővehető egy könnyed menetre. Nem gondoltam volna, hogy engem még ennyire le tud kötni egy ilyen cucc, de rácsúsztam rendesen, teljesen elvarázsolt. És még mindig nem ismerem a módosítók felét sem!

Zöldfülű vagyok még, jelen sorok írásakor max 100-200 Balatro-meneten vagyok túl, de még mindig nem sikerült eljutnom a végjátékig (összesen 8 kör van, körönként 3 menettel), de ha el is jutottam volna, azon túl is van tovább (mert nem is 8, hanem 16 kör a max, ha jól tudom). A játék mindössze 14€-ba kerül a Steamen - van Xbox-ra és PlayStation-re is - ennyit simán megér, ha a játékidőt nézzük. És ha mindez nem lenne elég, érkezik mobilokra is, amiről a Black Mirror alkotója, Charlie Brooker azt mondta, hogy az emberiség aktivitása legalább 25%-kal csökkenni fog, amikor ez bekövetkezik, annyira addiktív a cucc. Igaza lehet.

Mondanám, hogy ha tehetitek, próbáljátok ki, de akkor meg Titeket is beszippant, szóval mindenki döntse el maga, van-e elég ideje/energiája ilyesmire. Maradjunk annyiban, hogy nem mondom, hogy ne próbáljátok ki. Sok sikert!