Mi a közös a tenger és a bélrendszer polipjaiban?

Mindössze a formájuk. Alakilag ugyanis pontosan olyanok, mint a tenger tapadókorongos, számos hosszú karral megáldott lényei. E sejtburjánzások az emberi test különböző részein bukkanhatnak fel, leginkább a bélrendszerben. Lehetnek jó- és rosszindulatúak egyaránt. Azért, hogy kiderüljön időben, melyikről van szó, érdemes időről időre ellátogatni az Affidea Magyarország kolonoszkópia vizsgálatára

Mikor és miért alakulhat ki sejtburjánzás?

Az emberben – különösen a vastagbélben – akkor fordulhatnak elő polipok, ha a sejtosztódás és a sejtek normális működése valamilyen okból felborul. Ilyen ok lehet például a helytelen táplálkozás (pl. magas zsír-, alacsony rosttartalmú étrend), a túlsúly vagy az elhízás. Ezek mind-mind a gyakran halálos kimenetelű vastagbélpolipok előidézői lehetnek. Ezenkívül a dohányzás, az életkor, a genetikai hajlam, a fizikai inaktivitás és a gyulladásos bélbetegségek is a kockázati tényezők közé tartoznak.

affideahu-2024-februar-linkmarketing-1.jpg

Ám fontos, hogy tisztában legyünk két dologgal. Egyrészt, hogy annak ellenére, hogy hasonló a nevük, nincs kapcsolat a nőgyógyászati vagy orrpolipok kialakulása és a bélpolipok megjelenése között. Másrészt: amellett, hogy egy genetikai hajlamról és egy, évi kb. 5000 ember halálát okozó betegségről beszélünk, a vastagbélrák korai stádiumában még gyógyítható.

Mindemellett az is lényeges, hogy nem minden polip halálos vagy eltávolítandó. A polypectomiára, azaz a polipok eltávolítására két esetben lehet szükség: ha rosszindulatúvá válnak, vagy már meglévő rákos sejteket tartalmaznak. Ez az eljárás általában vastagbélpolipok esetében alkalmazható, amelyeket a vastagbél tükrözése során észleltek. 

Egy másik lehetőség: a vastagbéltükrözés

Amennyiben csak kisebb, 2 cm-t meg nem haladó bélpolipokról van szó, azok kolonoszkópiával is eltávolíthatók. A vastagbéltükrözés a vastagbél vizsgálatára szolgáló eljárás. A kolonoszkóp segítségével az orvos meg tudja vizsgálni a vastagbél belső felületét, és szükség esetén azonnal eltávolíthatja a polipokat. Ezeket aztán továbbküldi szövettani vizsgálatra.

Ha nagyobb, gyanús sejtburjánzásokat talál, azoknál a helyzet egy kicsit bonyolultabb. Ezek eltávolításakor ugyanis a bélfalból is egy minimális részt ki kell metszeni. Ám a szakértői figyelemmel végzett művelet során a kimetszés előtt injekciót adnak a polipba, elemelve annak nyálkahártyáját a bélfal mélyebb rétegeitől. Ezzel a lépéssel minimálisra csökkentik a perforáció és a vérzés esélyét. Miután elkészült, az orvos egy fémklippel zárja le a sebet. Bár mindez félelmetesnek tűnhet, egészsége megóvásáért, a rosszindulatú elváltozások elkerüléséért rendszeresen ellenőriztesse magát!