Őszintén szólva már nagyon várom az új Xbox hivatalos bejelentését, hiszen akkor végre egy kicsit elcsendesednek a pletykagépek, s ha csak egy kis időre is, de a konkrétumok vehetik át a szerepet. Május 21-e azonban még eléggé messze van, így továbbra is jönnek a szóbeszédek -- most például arról, hogy az achievementek és a barátlisták változnak, s a közösségi szellem kerül előtérbe, mindehhez pedig folyamatos internetkapcsolat kell majd.

Polygon stábjához ki tudja honnan eljutott információk szerint a következő generációs Xbox tényleg folyamatos internetkapcsolatot követel meg, amire részben a nem játékokhoz köthető szolgáltatásokhoz és streameléshez, részben pedig a másolásvédelemhez szükséges. Jelenlegi ismereteink szerint a konzol az interneten keresztül ellenőrzi a játék hitelességét, de az már a kiadókon fog múlni, hogy az adott játék esetében ez egy egyszeri ellenőrzés lesz-e, vagy folyamatosan a világhálón kell-e lennünk.

Továbbá kiderült, hogy az új Xboxon is nagyon fontos lesz a közösségi élet. Akárcsak a PlayStation 4-en, itt is egy gombnyomással Facebookon vagy Ustreamen megoszthatjuk az emlékezetes pillanatokat -- a rögzítést manuálisan indíthatjuk el, de lehet automatikus is, például egy fejlövéshez, vagy egy bizonyos achievement megszerzéséhez kötve. Ezen felül az achievementek változáson esnek át, s már nagyobb eseményeket is lefednek, például egy hétvégi kihívást, illetve kérheti azt is tőlünk, hogy játszunk egy előző generációs előzménnyel, sőt weboldalakat és kiegészítő alkalmazásokat is be lehet vonni a mókába. A kiadó szabadon választja meg a kritériumokat, s a megjelenés után, DLC elkészítése nélkül bővítheti a jutalmakat, ezzel tovább ösztönözve a játékosokat.

A barátlista is változik: a következő generációs konzolon már nem lesz limitálva, hogy hány ismerősünk lehet, illetve eme kapcsolatok formája is átalakul, konkrétan követhetünk is játékosokat, akárcsak Twitteren vagy más közösségi hálózatokon.

A Polygon természetesen megkérdezte az ügyben a Microsoftot, a cég azonban csak ennyit mondott: „nagyon izgatottak vagyunk, hogy megoszthatjuk a játék, a televíziózás és a szórakoztatás új generációját május 21-én, de jelenleg nincs mit közölnünk.” 

xbox-720.jpg