"Suszter, maradj a kaptafánál!" -- ez a közismert szállóige úgy tűnik, tökéletesen igaznak bizonyult a Nokiára is, ugyanis hosszú évek próbálkozásai, és két külön modell után sem vált igazán sikeressé mobiltelefonnal kombinált játékgépük, az N-Gage. Ezért is történhetett, hogy a finn mobilgyártó vállalat a hardver helyett inkább az N-Gage játékok frontján próbált 2008 áprilisában érvényesülni, amikor az interneten keresztül mintegy harminc ilyen címet kezdett árusítani okostelefonjaira. Úgy tűnik, ez az vállalkozás sem vált nyereségessé, mert több új N-Gage játékot már nem adnak ki, a felhasználók pedig csak 2010 szeptemberéig vásárolhatják meg a még létező címeket. Maga a hivatalos N-Gage közösségi honlap 2009 végéig üzemel -- adta hírül a BBC News. (news.bbc.co.uk)

Az első N-Gage modell még 2003-ban látta meg a napvilágot és bár a Nokia a Nintendo GameBoy Advance vetélytársának szánta, mégsem sikerült jelentősen elterjednie, mert a telefonáláshoz tervezett billentyűzet nem volt optimális a játékhoz, ugyanakkor telefonként is kényelmetlen volt a használata. A Nokia később kiadott egy újabb modellt: az N-Gage QD-t is, azonban a finn cégnek ezzel sem sikerült igazán meghódítania a játékos világot.

A Nokia éppen ezért egységesíteni szeretné a készülékeire kiadott játékok piacát, és az N-Gage márkát elhagyva ezentúl minden címet saját alkalmazásboltjában, az Ovi Store-ban tesz elérhetővé.

A finn cég azért a jövőben sem szeretne lemondani a mobiljátékokról, hiszen szerinte még mindig ezeket töltik le legtöbben az Ovi Store-ból.

A döntésre a felhasználók az N-Gage blogon változóan reagáltak. Volt olyan, aki sajnálta, hogy az úttörőnek tekinthető N-Gage végképp eltűnt a süllyesztőben, mások viszont kifejezetten üdvözölték a Nokia lépését: az egyik kommentár szerint például a QD verzió nem volt több egy rossz viccnél.

A Nokia eladásaira egyébként mostanában leginkább a "mélyrepülés" szó jellemző: a gyengülő eladások miatt 913 millió eurós veszteséget könyvelt el 2009 júliusa és szeptembere között, míg 2008-ban ugyanezt az időszakot 1,1 milliárdos nyereséggel zárta.