Sok találgatás és szóbeszéd tárgya volt az Atari nehéz helyzete; a vállalat most színt vallott, és kemény döntéseket jelentett be. A számomra legdurvább így szól: „az Atari visszavonul a gyártásból, és ezentúl a kiadásra és az észak-amerikai terjesztésre koncentál”. A cég mostantól licencvásárlásokkal, értékesítéssel, marketinggel, és terjesztéssel foglalkozik, ezek alanyának nagy része az Infogrames (IESA) terméke lesz, mely az Atari 51%-os részvénytulajdonosa.

Nincs több Atari fejlesztés!Az Infogrames és az Atari között jelenleg érvényben van egy fejlesztési megállapodás, melyet a két cég hamarosan felbont. Miután utóbbi vállalatnál a gyártás leállítása azt is jelenti, hogy jó pár, ezzel foglalkozó munkatárs elveszti állását, ezek egy részét átadják az IESA-nak, a többiek sajnos utcára kerülnek, hiszen nemcsak szerkezeti, de pénzügyi átszervezéssel is jár a mostani döntés. A megállapodás része továbbá egy november 8-án aláírt szerződés is, mely szerint az Atari 5 millió dolláros jogdíj ellenében átadja az Infrogamesnek a Test Drive franchise licencét, egyelőre egy hat éves terminusban; a TDU-t fejlesztő Eden Studios ezen időszak alatt két új címet készíthet és dobhat piacra a sorozat részeként.

A fejlesztésből kivonulás további következménye, hogy az Atari vezérigazgatója, David Pierce bejelentette lemondását, melyet az igazgatótanács, érdemei méltatása mellett elfogadott. Az átszervezéssel megbízott vezető, Curtis G. Solsvig III veszi át ideiglenesen pozícióját, miközben megkezdődött az új főnök keresése – akinek bizony nem lesz könnyű dolga.

Nos, ez a lépés, bármennyire szomorú is, hiszen legendás névről van szó, amelyhez legendás játékok, és ha lehetek kissé személyes, nagyszerű élmények kapcsolódnak, azért mégiscsak bíztató, hiszen ez a legenda mégsem tűnik el a piacról, csupán más üzleti modellre vált. A jellegzetes logó tehát még sokszor feltűnik majd a játékok dobozán, csak épp új Atari-fejlesztésekkel nem találkozunk többé.