A konzervnyitó, dugóhúzó, diótörő - hasznos konyhai eszközök

És valóban: ezeket az Extrametál.hu-nál is kapható konyhai kiegészítőket jó eséllyel nem használod te sem minden nap. De! De, ha szükség esetén nincsenek kéznél, bizony a hiányuk nagy bosszúságot tud okozni. Annak érdekében, hogy ezt elkerüld, ideje beszerezni mindegyikből egyet.

A konzervnyitónak is van történelme

A holland haditengerészet a konzervdobozt már az XVIII. század végén is használta, de hivatalosan csak 1810-től ismert. Egy brit kereskedő, Peter Durand jegyeztette be a szabadalmát, azzal a szépséghibával, hogy a megfelelő nyitószerkezetet nem találta fel hozzá. 

extrame.jpeg

Ez így is maradt cirka negyvenöt éven át, mivel senkinek sem jutott az eszébe speciális eszközt létrehozni az akkoriban egyre elterjedtebbé váló konzervdobozok felnyitására. Majd 1855-ben végre megszületett Robert Yeates által az első nyitószerkezet, ami nem volt tökéletes, de legalább nem a késeket kellett tönkretenni. 1870-ben állt elő William Lyman a forgókerekes konzervnyitó ötletével, ami legalább már szabályosan körbevágta a konzervet. 

A konzervált áruk erőteljes és tömeges jelenléte elvárássá tette egy olyan eszköz kifejlesztését, ami a konzerveket gyorsan és biztonságosan nyitja. Szerencsére ma már számos olyan konzervnyitó van, ami könnyen megoldja a problémát, és még esztétikus is.

Dugóhúzó - az esti borozgatások nélkülözhetetlen kelléke

A világ legtermészetesebb mozdulatával húzzuk ki a dugót a palackból anélkül, hogy egy pillanatra is gondolnánk arra a zsenire, aki kitalálta a dugóhúzót. Az első dugóhúzó angol találmány, aminek az őse egy furdancs lehetett. Samuel Henshall oxfordi tiszteletes jelentette be a világ első dugóhúzójára vonatkozó szabadalmi kérvényt. Ezek a dugóhúzók általában nagyon egyszerűek voltak, egy fogóból (fa vagy csont) és egy acélspirálból álltak. 

Azóta sok bor elfogyott már, sokféle dugóhúzó került forgalomba. Ma már szebbnél-szebb és funkcióját maximálisan ellátó eszköz áll a te rendelkezésedre is.

Diótörő - ne csak karácsonykor kerüljön elő

A diótörő segítségével csonthéjas magvakat (jellemzően diót) tudsz feltörni. A funkcionális, hagyományos fogóhoz hasonló diótörők mellett kaphatóak figurás diótörők is. 

Időszámításunk előtt 330 körülről ismertek ezek az eszközök. A középkorban vasból kovácsolták, majd a fémek megdrágulása miatt a fából faragott, egyedi diótörő eszközök terjedtek el. A gazdagabb háztartások részére készítettek gazdagon díszített diótörőket ezüstből, porcelánból, de még elefántcsontból is. 

Ha még nincs otthon konzervnyitó, dugóhúzó vagy diótörő, akkor érdemes minél hamarabb beszerezned ezeket az eszközöket. Nincs kellemetlenebb annál, mint amikor nem tudod kibontani a vacsorára szánt konzervet, vagy a vendéget megkínálni egy pohár borral.