Kőműves

Ha a házépítés az engedélyek megszerzését követően a kivitelezési szakaszba ér, az elsők között érkeznek a kőművesek, és ők azok, akik a legtovább maradnak. Aktuális kőműves állások a miskolci építőiparban megtalálhatóak a Miskolcállás oldalán. Ezek a szakemberek rendelkeznek középfokú végzettséggel, és aszerint járnak el, ahogyan azt az építésvezető elrendelte. 

A kőművesek általában brigádokba tömörülnek, bizonyos esetekben kiegészülhetnek más mesteremberekkel is. A brigád társas vállalkozássá alakulását követően megfelelő alvállalkozója lehet egy generálkivitelezőnek. A bérezést tekintve viszonylag nagy a szórás az országban, ezért igen gyakori, hogy a kedvezőbb juttatásokért akár el is utaznak egy távolabbi régióba.

Építésvezető

Ez a szakember felelős az építkezés folyamatának megszervezéséért és felügyeletéért, azt is mondhatjuk, hogy az építkezés feje. Mivel pontosan tisztában van azzal, hogy mire mennyi időt kell szánnia, ezért egy jó építésvezető arra a sokakat érintő kérdésre is hitelt érdemlően tud válaszolni, hogy “jó, jó, de mikor lesz kész minden?”. A logisztika, a kapcsolattartás és koordinálás mellett dokumentálnia is kell: vezeti az építési e-naplót, teljesítési igazolásokat állít ki a számlázáshoz.

https-miskolcallashu-2023-julius-cikk10.jpeg

A munkát szakirányú végzettséggel lehet betölteni, több hirdetés pontosan megjelöli, hogy melyekkel (pl. magasépítés). A gyorsabb mozgás érdekében előny, ha van B kategóriás jogosítványa a jelentkezőnek. Mindezekért versenyképes fizetést kap, és sokszor kiemelkedő beruházásokon vehet részt.

Épületgépész

Ha az építésvezető a kőművesekkel jól végezte a dolgát, akkor állnak a falak, felkerült a tető - köszönhetően a tetőfedőknek -, bekerültek a nyílászárók, lehet hívni az épületgépészeket. A ma épülő házaknál már bizonyos energetikai feltételeknek meg kell felelni. Attól függően, hogy milyen berendezést választunk, már a tervezéskor kell vele kalkulálni és időben jelezni a gépészek felé. Ezek közé a gépek közé tartozik a hőszivattyú, a szellőztető berendezés, a napelem. Az általánosabb gépészeti munkák közé pedig a fűtőberendezés, a klíma, a vízhálózat kiépítése, gázvezeték elhelyezése tartozik. 

Ha inkább a kreatív megoldások, mintsem a kivitelezés érdekel, akkor jó lehetőség lehet az épületgépész műszaki rajzoló munkakör. Az állást épületgépész mérnöki vagy technikusi végzettséggel lehet betölteni.

Az építőipar szereplőinek listáját még hosszan lehetne folytatni. Mindegyik állás közös elvárása a pontos munkavégzés, a szakszerű hozzáállás és a biztonsági előírásoknak való megfelelés, hiszen csak így garantálható a minőségi lakóotthon létrejötte.