Hogyan működik a párterápia?

Minden kapcsolat, s minden ember képes a fejlődésre. Mivel tökéletes kapcsolat és persze ember sincsen, ezért nyugodtan mondhatjuk, hogy van merre tovább haladni. Az Onlinepszichológus.net szakemberei által biztosított terápia folyamán oldódnak a sérelmek, javul a kapcsolat, valamint új, hatékonyabb kommunikációra lesznek képesek a pár tagjai. Mindennek hatására egy jobb, bizalomra épülő kapcsolat fejlődhet ki, de mindehhez természetesen mindkét fél aktív részvételére szükség van.

A pozitív változások hatására meg is menthetjük párkapcsolatunkat vagy házasságunkat.

Milyen pozitív hatásokra számíthatunk?

A felek jóval nagyobb rálátást kapnak arra, hogy hogyan működik a kapcsolatuk, s ezen belül érthetőbbé válnak a szándékok és viszonyulások is. A megértés pedig magával hozza az egymáshoz való kapcsolódás erősödését.

A terapeuta, vagy terapeuták külső félként, ítélkezés és részrehajlás nélkül, empátiával képesek meghallgatni a pár problémáit egy olyan környezetben, ahol bátran meg lehet nyílni mindkét fél számára, ahol biztonságban érezhetik magukat akkor is, amikor sebezhetőnek tűnnek a feltárulkozás miatt. Miközben egymást is meghallgatják, megismerhetik társuk nézőpontját is, ami a későbbi vitás helyzetekben is igen hasznos képesség lesz számukra.

onlinepszichologusnet-2022-augusztus-linkmarketing-3.jpg

A párterápián olyan új megküzdési módszereket sajátíthatnak el a résztvevők, amelyekkel hatékonyan leküzdhetik a stresszt és a nehéz helyzeteket, így később sokkal könnyebben kezelhetik párkapcsolati nehézségeiket is.

A terápia során elmélyül az intimitás, és javulnak a kommunikációs készségek is. Ráadásul a pár mindkét tagja önismereti fejlődésen is átmehet, amelynek eredményeképpen az élet más területein, illetve más szociális kapcsolataiban is sikeresebbé válhatnak.

Sok szituációban hasznos segítség lehet

Bizalomvesztés egy kapcsolatban hűtlenség vagy hazugság miatt is kialakulhat, de a párterápia alkalmas arra, hogy a pár újraépítse a bizalmat a kapcsolatban, s ily módon később a sérelmeket levetkőzve valóban fejlődni tudjon a kapcsolat.

Amikor akadályok vannak abban, hogy továbblépjenek valamilyen irányban egy kapcsolatban, akár elköteleződés szempontjából, akkor is hatékony segítség lehet a párterápia. Ahogy azon is változtatni lehet ezzel a módszerrel, hogy hogyan kezeljük azokat a helyzeteket, amikor például eltérő nevelési elvek vagy más dolgok kapcsán beleragadnak egy vitába, s mindig ugyanazt ismételgetve válik lehetetlenné, hogy egymás között megoldást találjanak.

A párterápia akkor is építő lehet mindkét fél számára, ha nem érzik veszélyben a kapcsolatukat, de úgy érzik, volna még lehetőség és potenciál arra, hogy még jobbá, boldogabbá tegyék azt.