Ha pedig a bor szerelmesei vagyunk, biztosan megfordult már a fejünkben egy saját borospince kialakítása. Lássuk, hogyan kezdjünk neki!

Különböző borospince típusok

A borospincéket két kategóriába sorolhatjuk aszerint, hogy a pincehelyiség elektronikus klímaberendezés által kontrollált vagy földalatti, ahol jellemzően állandó hőmérséklet biztosított. Ezenkívül számos különböző típusú pincével találkozhatunk, amelyek nagyszerű inspirációként szolgálhatnak, hogy eldöntsük, milyet szeretnénk kialakítani a borok tárolására.

joszerszam.jpeg

Szerezd be a kialakításhoz szükséges nagyszerű szerszámokat és eszközöket a JOSZERSZAM.com weboldaláról!

A barlang stílusú borospincék igazán különleges hangulatot teremtenek, mintha csak egy középkori vár mélyében bolyonganánk, vagy az 1920-as szesztilalom alatt élnénk.

Az üveggel körülzárt borospincék is igen népszerűek, hiszen így mindenki számára láthatóvá válik a speciális helyiség. Ez egy szinte bármilyen élettérben megvalósítható ötlet, és igen esztétikus végeredményt ígér.

Mit kell biztosítani egy borospince kialakításánál?

Az első és legfontosabb az ideális tárolás érdekében a megfelelő hőmérséklet, valamint páratartalom. A borok számára kedvező hőmérsékleti zóna 13 és 18 Celsius-fok közötti érték, a páratartalomnak pedig érdemes 50% és 70% között lennie. A másik fontos szempont a megfelelő légáramlás, emellett természetesen a hely maga is mérvadó. 

Jó, ha a jelenlegi borkészletünknél 50-100%-kal nagyobb kapacitással tervezünk, hiszen valószínűleg bőven gyarapodik majd a gyűjtemény. A pincét pedig megfelelő vastagságú szigetelőanyaggal szükséges szigetelni, hogy a hőmérséklet-ingadozást elkerülhessük. A rezgésmentes hely szintén mérvadó, hiszen az elhaladó járművek, vasúti forgalom is belerondíthat a borok érlelési folyamatába.

Fontos eszközök, amikre nem gondolnál

Egy borospincében a legideálisabb fényforrások a LED lámpák, amelyek anélkül biztosítanak fényt, hogy hőt adnának le, károsítva a borokat. Fontos gondolni az ideális tárolásra is, amelyhez polcrendszer kialakítása válhat szükségessé. Ezeket be is szerezhetjük, de akár saját magunk is felszerelhetjük.

Rendkívül széles választék áll előttünk a cédrus tárolóktól elkezdve a drótból vagy fémből készített polcokig. Fontos, hogy ne spóroljunk a minőségen az alapanyagok kiválasztása során, hiszen a borokat el kell bírnia a tárolóknak. Emellett érdemes számolni azzal is, hogy a palackok mérete és alakja is eltérő lehet. A lényeg az, hogy ügyeljünk a statikai szempontból megfelelő kialakításra, hogy ne érjen minket kellemetlen meglepetésként a ledőlt polcrendszer.

Látogass el a JOSZERSZAM.com honlapjára, ahol nagyszerű szerszámokat és kiegészítő eszközöket találhatsz DIY projektjeidhez!