Érdemes még mindig kábelt választani?

Nézzük meg a PC Aréna kábelkínálatát, melyből láthatjuk, hogy különböző típusú és méretű darabok közül válogathatunk. Vannak áramellátást biztosító tápkábelek, adatátvitelhez használt megoldások, és sok esetben a videójelek továbbítását biztosító összekötőelemek azok, melyek közül választanunk kell, ha szeretnénk látni, amit csinálunk a gépünkön.

Ezek mindegyikének van létjogosultsága? Mára már a vezeték nélküli megoldások korát éljük. Lehetőség szerint inkább vásárolunk laptopot, mint PC-t, az internethozzáférést is inkább Wi-Fi segítségével biztosítjuk, és az okos TV-k korszakában élve akár Bluetooth vagy Wi-Fi kapcsolattal is meg tudunk rajtuk jeleníteni tartalmakat.

https-pcarenahu-2024-januar-cikk10.jpeg

Mégis azt kell mondanunk, hogy vannak olyan dolgok, amikre nincs, vagy még nincs kábelmentes megoldás, ezért egy ideig még biztos velünk lesznek ezek a kiegészítők, bármennyire is vannak olykor útban, vagy mutatnak egy kevésbé esztétikus összképet.

Az áramellátást például a mai napig is a vezetékesen kell megoldanunk, még laptopok esetén is, mert az akkumulátorát bizonyos időközönként fel kell tölteni. De egy PC-nél is például szükségünk van arra, hogy a gépház össze legyen kötve a monitorral, valamilyen típusú képmegjelenítést biztosító kábellel.

Mint látható, igenis fontos részét képezik ezek a kiegészítők a mindennapjainknak, így nem mindegy, hogy ismerjük-e az alapszabályokat, ha vásárolnunk kell egy kábelt a gépünkhöz.

Figyeljünk a szabványokra!

Alapvetően két esetben kezdünk el nézelődni ilyen kiegészítők iránt. Egyrészt akkor, amikor két, eddig még nem vagy más módon összekötött eszköz között keressük a kapcsolatot. Másrészt pedig akkor, ha valamilyen eddig használt kábelünk elromlott. Sok esetben a “megtörés” okozza a problémát, főleg a vékonyabb típusok esetén.

Fontos figyelnünk arra, hogy vannak hasonló csatlakozótípusok (pl. HDMI vagy USB), de ezek alváltozatai különböző tulajdonságokkal bírnak. Például a fenti két példánál maradva a gyorsasága az egyes altípusoknak közel sem azonos. Ezért érdemes először utánanézni, hogy milyenek vannak, és melyik milyen tulajdonságokkal bír.

A méret is lényeges

Sajnos van, aki nem figyel oda eléggé a vásárlás során, hogy milyen hosszúságú kábelre van szüksége. Más meg bele sem gondol, hogy ezekből lehet akár többféle méretű is. Érdemes mindig előre megmérni, hogy mekkorára van szükségünk, és maximum akkor változtatni a fejünkben kitalált koncepción, ha kiderül, hogy túl nagy a távolság, és az így nem áthidalható.

Fontos tehát, hogy legalább alapszinten képben legyünk a kábelek tulajdonságaival, vagy legalábbis tudjuk, mikor minek kell utánanézni.