Augusztus 29-én startol az Amazon híres (vagy inkább hírhedt) Gyűrűk Ura-tévésorozatának, A Hatalom Gyűrűinek a második szezonja, és bár a széria egyelőre még nem kapott videojáték-adaptációt, ezen esemény remek alkalom arra, hogy kicsit szemezgessünk J.R.R. Tolkien bámulatos világának legjobb videojátékos feldolgozásaiból. Ami azt illeti, van miből: mert noha az évek során rengeteg olyan stuff gördült le a futószalagról, amik enyhén szólva sem nyerték el sem a szakma, sem pedig a rajongók tetszését (emlékezzünk csak a legutóbbi csapásra, a Gollum című rettenetre), néha-néha azért csak-csak sikerült méltóvá válni, vagy legalábbis alulról karcolgatni a legendás író örökségét. A Gyűrűk Ura-játékok egyébként is széles teret fednek le, mivel a különböző fejlesztők több műfajba is fejest ugrottak, az akciótól kezdve a stratégiai cuccok zsáneréig bezárólag, legyen szó a Tolkien eredeti írásaiból készült alkotásokról vagy Peter Jackson kultikus filmtrilógiájának adaptációiról.

Akár várod A Hatalom Gyűrűit, akár nem, olvass tovább, hogy megtudd, szerintünk melyik az 5 legjobb Gyűrűk Ura-videojáték, és ki tudja, talán a sorozat mellett (vagy helyett) még ahhoz is kedvet kapsz, hogy beröffentsd valamelyiket – és bár az Amazon szériájával kapcsolatban egyelőre nem tudunk nyilatkozni, ellenben a listánk szereplőit illetően garanciát vállalunk rá, hogy megéri!

5. The Lord of the Rings: The Return of the King (2003)

the-double-a-team-lord-of-the-rings-return-of-the-king-was-the-good-kind-of-cheese-1580740952503.jpg

A Peter Jackson zseniális filmtrilógiájának utolsó részéből készült videojáték-adaptáció lényegében ugyanazokra az alapokra épült, mint a Stormfront Studios által fejlesztett The Two Towers (A két torony), azonban az EA Redwood Shores csapata a kölcsönvett elemeket egy még magasabb szintre húzta fel. A The Return of the King hosszabb kampánnyal, szebb grafikával, és olyan új tulajdonságokkal operált, mint hogy a fanok egyik kedvenc szereplője, Gandalf is játszható karakter lett – és mindezek összessége elég is volt ahhoz, hogy a cucc csípőből felülmúlja elődjét.

A hack and slash műfajával kacérkodó játék nagyjából a film premierje előtt egy hónappal került a boltok polcaira, és még kimaradt jeleneteket is tartalmazott a moziból, amelyek szintén megdobogtatták a rajongók szívét, a kooperatív játékmenetről nem is beszélve. A The Return of the King természetesen hatalmas sikert aratott, a megjelenése óta több mint 5 millió példányt adtak el belőle, és hiába telt el több mint 20 év, a mai napig a simán játszható klasszikusok kategóriájába tartozik – sőt, még beszerezni sem különösebben nehéz.

4. The Lord of the Rings: Battle for Middle-earth II (2006)

lotrbattleii-1648832621189.jpg

Amíg listánk ötödik helyezettje a hack and slash zsánerében tört nagy babérokra, addig a negyedik befutó az RTS-műfajban tett le maradandó mérföldkövet. A Battle for Middle-earth II Tolkien látványos, sokszínű és nagyszabásó világát vette alapul, és rendelte alá az izgalmas és taktikus akcióknak, amely során, mint mindig, természetesen ismét a jó és a rossz erői feszültek egymásnak, és a szóló-kampány mellett az online csatatéren is megmérettethettük magunkat a barátainkkal. Az EA Los Angeles fejlesztette játék egyszerre lenyűgöző és végtelenül letisztult cucc, amely mélységben és részletgazdaságban sem szenvedett hiányt. Ám hiába a kitörő siker és a rajongók szeretete, a Battle for Middle-earth II online szervereit 2011-ben leállították, és sajnos már digitális formában sem elérhető. Kár érte.

3. The Lord of the Rings Online (2007)

lotro-promo2.jpg

Mint ahogy már korábban említettük párszor, Tolkien lélegzetállító helyszínekkel és sokféle fajjal rendelkező univerzuma remek táptalajt biztosít a videojátékok, és ezen belül természetesen az MMORPG zsáner számára is. Hiába van több tucat cím a piacon, amelyek a törpék és a tündék világát helyezik a középpontba, a The Lord of the Rings Online ettől függetlenül is kiemelkedik az átlag mezőnyből: a 2007-ben elstartolt játék az évek során rengeteg átalakításon és frissítésen esett át, de ez csak tovább emelt az értékein.

Olyan ikonikus helyszíneket járhatunk be benne, mint a Megye, Gondor, Gundabad és Mordor, mi több, a stuff még arra is lehetőséget ad, hogy Szauron oldalán irányítsuk a gonosz seregeit és terrorizáljuk velük a Szabad Népeket – a virágzó közösség az élő-lélegző világgal párosítva rengeteg lehetőséget rejt magában. Külön üdvözlendő, hogy a The Lord of the Rings Online teljesen ingyenesen játszható, valamint a mai napig támogatott cím (a legutóbbi kiegészítő 2021-ben jelent meg hozzá), és mostanság is a legjobb MMORPG-k közt foglal helyet.

2. Middle-earth: Shadow of Mordor (2014)

middle-earth-shadow-of-mordor.jpg

A Monolith első Középföldén tett kirándulása óriási siker volt a megjelenésekor, és rögtön ki is kiáltották minden idők egyik legzseniálisabb kalandjátékának. A Shadow of Mordor egy teljesen eredeti sztori, amely a filmek eseményei előtt játszódik, és bár a nyitott világa nem nevezhető különösebben változatosnak, az interaktív történetmesélés, az élvezetes harcrendszer és Tolkien világának remek bemutatása sikeresen kompenzálta a játék hiányosságait. Ma is boldog szívvel emlékszünk rá, különösen a Nemesis-rendszer miatt, amelynek segítségével befolyásolhattuk az orkok hatalmi dinamikáját – több más, érdekes feature-rel együtt végeredményben a játék egyedi és remek élményt biztosított.

1. Middle-earth: Shadow of War (2017)

3297732-8224958685-f21d5d8500b800a015c2fdd500313e1c.jpg

Az ambiciózus Shadow of Mordor hasonlóan ambiciózus folytatásában a Monolith levetkőzte az előd zord esztétikáját, és több üdvözlendő újítással végeredményben a generáció egyik legjobb open world játékává léptette elő a Shadow of Wart. A kiterjesztett gameplay és világ, valamint a főszereplő, Talion komplikált története, illetve az első részben bevezetett Nemesis-rendszer továbbfejlesztése jobbá, letisztultabbá, élvezhetőbbé tette a következő felvonást, nem is véletlen, hogy ez az alkotás foglalta be a dobogó legfelső fokát a listánkon.

A játék során az orkok még azt is megjegyzik, hogy hogyan küzdünk ellenük, alkalmazkodnak a stílusunkhoz, tovább fejlődnek, és így minden korábbinál veszélyesebb ellenfelekké válnak, ám a koncepció az intenzív várostromokban és a heves boss-harcokban csúcsosodik ki igazán. A Shadow of War betonerős zászlóvivője a Gyűrűk Ura franchise-nak, így nem is kérdés, hogy kötelező darab minden rajongó számára.