Full HD vagy 4K? Játékra vagy otthoni irodai felhasználásra, illetve professzionális célokra? Ha ilyen kérdések merülnek fel bennünk, akkor szükségünk lesz egy jó minőségű, új monitorra. A különböző szempontok mellett a készülék ára sem elhanyagolandó. Cikkünk segíthet a legjobb kiválasztásában.

Gyors csatlakozás a számítógéphez vagy laptophoz

A monitor és laptop csatlakoztatásakor meg kell győződnünk arról, hogy a megfelelően kapcsolódnak-e: egyes USB-C vagy USB-C / Thunderbolt 3 portok támogatják az alt-display mód nevű funkciót, ami azt jelenti, hogy USB C-HDMI vagy USB-C-DisplayPort kábel szükséges (vagy adapter) a monitorhoz való csatlakozáshoz. A régebbi laptopok rendelkeznek úgynevezett natív csatlakozókkal, például a HDMI-vel vagy a DisplayPorttal. Ha pedig MacBookról van szó, és van HDMI port, vagy iMac vagy Mac Mini az eszköz, akkor nem lesz gond. Az USB-C / Thunderbolt 3 csatlakozású modernebb MacBookokhoz adapterre vagy kábelre van szükség beépített átalakítóval.

Legyen jó a képernyőfelbontás!

A normál felbontások tartalmazzák a 4K UHD-t (3840x2160 képpont), a QHD-t (Quad HD, 2560x1440) és az FHD-t (Full HD, 1920x1080), ha pedig 1080p vagy 1440p hivatkozásokat olvasunk, akkor az jó minőségű felbontásra utal.

A legjobb és talán legerősebb kialakítása az úgynevezett Gamer monitoroknak van, ahogy a nevében is benne van, ezeket leginkább játék célra használják. Ilyen az ASUS VP249QGR modellje, amelyre jellemző a széleskörű csatlakoztathatóság, beleértve DisplayPort, HDMI és D-sub portokat. Drágább ugyan (majd 200 ezer forint) a Samsung Odyssey LC32G75TQSUXEN ívelt Gaming monitor, 32", QLED VA, WQHD, 1000R, 240Hz-es, amely szinte életre kelti a számítógépes játékokat. A játék világa így élethűbb, mint valaha. A Full HD képpontsűrűségének 1,7-szerese, a WQHD felbontás hihetetlenül részletes, tűéles képeket kínál. Akik pedig tudnak áldozni drágább termékre, azoknak célszerű beszerezni az Asus ProArt PQ22UC OLED professzionális hordozható monitort, 21.6", 4K OLED, 0.1ms, DCI-P3, HDR-10, HLG, Dolby Vision kiszerelésben. ProArt™ PQ22UC RGB Stripe OLED panellel rendelkezik, amely milliárdnyi önálló pixelből áll, amelyek külön aktiválódnak, hogy élethűen visszaadják még a legsötétebb fekete színárnyalatokat is, valamint természetes színhatást kelt és kontrasztosan jeleníti meg még a legfényesebb képeket.

Ugyanakkor az egyszerű felhasználó teljesen elégedett a klasszikus otthoni – úgynevezett Home and Office – képernyőkkel, mint például az LG, Samsung, Philips vagy Asus modelljei.

emag-monitor-1.jpgKép: pexels

További szempontok a monitor kiválasztásához

Fényerősség - Ennyi fényt bocsáthat ki a képernyő, általában nitben (kandela / négyzetméter) kifejezve. A legtöbb asztali monitor leginkább 250–350 nitet fut. A HDR-t támogató képernyők körülbelül 400 nitnél kezdődnek, és akár 1600-ig is futtathatók. A laptopképernyők különböznek egymástól, mivel különféle megvilágításokban, például közvetlen napfényben láthatónak kell lenniük, ezért HDR támogatás nélkül is biztosítják a magasabb fényerő szintjét.

Háttérvilágítás - Az OLED kivételével az összes képernyőtechnológia fényt sugároz a színes szűrők és a folyadékkristályok különböző rétegein keresztül, hogy képet alkosson. Az OLED olyan szerves anyagokat használ, amelyek közvetlenül fényt bocsátanak ki a színfrekvenciák spektrumában, így lehet olyan vékony és széles a színskála. A legtöbb háttérvilágítással rendelkező panelen előfordulhat néhány „jelenség”, nevezetesen a fény megjelenése a sötét képernyő szélén, amelyet háttérvilágításnak neveznek. A Mini LED-et a legújabb HDR-kijelzők használják.

Szempont lehet még, hogy az új monitor tartalmazza a webkamera, érintőképernyő, ívelt képernyő és profi hangszóró tulajdonságokat is. Az LG, Acer, Asus és Samsung termékei ilyenek, áraik 50 ezer forinttól 300 ezer forintig lehetnek, a kínálat tehát igen széles.

(A cikk PR tartalom.)