Milyen ételek megengedettek?

Ez az étrend nagyjából mindent megad, amire szükséged van egy egészséges és laktató étkezés elkészítéséhez. A középpontjában a gyümölcsök, a zöldségek, a hús, a hal, a tenger gyümölcsei, a tojás, a diófélék, a magvak, az egészséges zsírok és a fűszerek állnak. 

Mi a helyzet a desszertekkel?

Mivel a paleo diéta elhagyja a tejtermékeket, a cukrot és a kukoricaszirupot, úgy tűnhet, mintha minden lehetőséged eltűnt volna. Pedig egyáltalán nem ez a helyzet. Ha egészséges paleo desszertet szeretnél magadnak készíteni, akkor érdemes körülnézned az Éléskamra finoman reform paleo termékei között. Ezeknek a segítségével készíthetsz például csokis vagy vaníliás pudingot, muffint, péksütiket, de akár még palacsintát és mézeskalácsot is. 

Mézeskalács a közelgő ünnepekre

A mézeskalács egy olyan tradicionális karácsonyi finomság, amely minden alkalommal az asztalra kerül. Gyermekkorunk óta imádjuk, és a jó hír az, hogy a paleo diéta miatt sem kell lemondanunk róla az alábbi receptnek köszönhetően.

Első lépésként keverj el 3 db M-es tojást 70 g mézzel, 50 g poreritrittel, 20 ml friss citromlével és 80 g lágy kókuszzsírral. Ezután mehet a keverékbe az Éléskamra mézeskalács szénhidrát csökkentett lisztkeverék. Miután minden összetevőt elvegyítettél, pihentesd a tésztát 30 percig.

img20221019192111.jpg

Ha letelt a fél óra, ideje átgyúrni lisztezett felületen, majd 5-6 mm vastagságúra kinyújtani. Ezt követően jöhet a szaggatás és a kekszek egy sütőpapírral bélelt tepsire történő helyezése. Végezetül kend le őket tojássárgával, told be a tepsit a 180 fokra előmelegített alsó-felső fokozaton üzemelő sütőbe, és süsd őket körülbelül 10 percig. Amikor pedig kihűlt, jöhet a díszítés.

Paleo bejgli – a karácsony sztárja

Amikor a karácsonyi süteményekre gondolunk, az első dolog, ami eszünkbe jut a mézeskalács után, az a bejgli. Mákos, diós, gesztenyés - bármelyik is legyen a kedvenced, az Éléskamra finoman reform bejgli lisztkeverékének segítségével seperc alatt elkészítheted a paleo változatát. 

Nincsen másra szükséged, mint 4 db M-es tojásra, 40 ml langyos vízre, 30 ml friss citromlére, 60 g poreritritre és 60 g lágy kókuszzsírra. Keverd össze ezeket a hozzávalókat az említett lisztkeverékkel, és pihentesd 20 percig hűtőben! Majd gyúrd át, oszd ketté, és nyújtsd ki a tésztát egy téglalappá. Ezt kend le a kívánt töltelékkel, tekerd fel a rövidebbik felénél, és nyomkodd össze a két végét. Végül helyezd egy sütőpapírral kibélelt tepsire, kend le tojássárgával, amit hagyj rászáradni. Aztán kend le ugyanúgy fehérjével, és szurkáld meg villával. Nem maradt más hátra, mint 180 fokon 25-30 percig készre sütni.

Végső gondolatok

Tudod, hogy mi miért is szeretjük ezt az étrendet? Mert a paleo arra kényszerít minket, hogy kreatívak legyünk, és megértsük az ételeinket. Biztosak vagyunk benne, hogy rád is ilyen hatással lesz.